Папа Франциск на българска земя

0

Главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск пристигна в България на тридневно посещение в страната ни.

Тази сутрин в 10 часа министър-председателят Бойко Борисов посрещна на българска земя папа Франциск. Българският премиер първи приветства Светия отец с добре дошъл у нас, а четири деца в народни носии му подариха цветя. Двамата проведоха среща, на която обсъдиха доброто състояние на установените отношения и диалог между България и Светия престол, както и тяхното активизиране през последните години.

„Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят – Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви министър-председателят Борисов.

По думите му посещението на папа Франциск е голяма реклама за България то фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Мотото, под което минава визитата на Светия отец у нас, е „Мир на земята“. Папа Франциск пристигна в България с папска свита от 35 души – най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията от Ватикана е още по-високо от обичайното за такива посещения. Това е 29-ото апостолическо пътуване на папа Франциск, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

„Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо.“ Това каза Негово Светейшество папа Франциск.

Веднага след срещата на летището папа Франциск се отправи към президентството, където с военни почести президентът Румен Радев посрещна негово Светейшество. След това президентът Радев представи на папата семейството си на четири очи и му връчи специален подарък – ръчно изработено разпятие от стогодишно орехово и кестеново дърво с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централната част на българския възрожденски иконостас. Папа Франциск подари на президента Румен Радев документи и снимки, свързани с дейността на Анджело Ронкали, нунций на Ватикана в България от 1925 до 1935 г., преди избирането му за папа Йоан XXIII.

Последва и първата реч на Светия отец на българска земя. В словото си Франциск отправи благодарности за поканата му за визитата у нас към българския президент Радев. Той се радва, че се намира в България и оприличи страната си като място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток.

Цялото изказване на папа Франицск четете ТУК.

След словото си папа Франциск се срещна с дипломатическия корпус гражданското общество и държавните власти.
С аплодисменти беше посрещнат папа Франциск пред Синодалната палата в София, където са се събрали граждани и гости на столицата.Главата на Римокатолическата църква беше посрещнат от Средноевропейския митрополит Антоний, който го съпроводи до салона, в който ще се проведе срещата с патриарх Неофит. Със силно символичен жест започна срещата между патриарх Неофит и папа Франциск. След като се поздравиха Светия Отец целуна енголпието с лика на Богородица, което носи българския патриарх. В разговорът между двамата духовни водачи не беше подминото разделението от хилядолетие между двете църкви. В края на срещата папа Франциск подари на патриарха специално инкрустирана книга посветена на Св. Павел, а на корицата има кръст със скъпоценни камъни. От своя страна Светия Синод подари картина храм-паметника „Св. Александър Невски”. След размяната на дарове папа Франциск се отправи за мълчалива молитва в храма.

И няколко минути Светият Отец остана в тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий. Очаквано Папата разчупи протокола и поздрави отблизо чакащите го вярващи.

На площада пред катедралния храм “Свети Александър Невски” папа Франциск произнесе неделната молитвата “Царица небесна” (Regina Coeli). Това бе първото основно събитие със Светия отец, на което можеха да присъстват граждани и гости на София. „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България.

Преди литургията на площад “Княз Александър I Батенберг” папа Франциск премина по централния столичен булевард “Цар Освободител” с папамобила си. Той поздрави жителите и гостите на София, които се бяха насъбрали, за да го приветстват. В 16:45 започна неделната Света литургия на папа Франциск. Хиляди се събраха за нея на площад “Княз Александър Първи”.

Така премина първият ден от официалната визита на папа Франциск в България. Утре светия отец ще се отправи към града с най-голяма католическа общност у нас – Раковски.

Екипът на XNEWS.BG ще ви направи съпричастни към посещението му в град Раковски.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
35 години от възродителния процес отбелязаха в Караманци/ВИДЕО/
35 години от възродителния процес отбелязаха в Караманци/ВИДЕО/

Зоологическа градина "България"
Зоологическа градина “България”

Затвори