Паметен знак за 65 години мотобол в Хасково

0

Паметен знак по повод 65 години мотобол в Хасково бе представен днес на стадион „Младост“. Среща с ветераните от славния отбор на Хасково по мотобол проведе там кметът на общината Станислав Дечев.

Преди 65 години в Хасково е създаден първият отбор по мотобол. Смели момчета играят по стадионите в България и чужбина и 12 поредни години стават републикански шампиони. Националният отбор на България е съставен почти изцяло от хасковски състезатели и на Европейското първенство през 1968 година печелят третото място.

„Тази част от спортната история на Хасково не трябва да се забравя. Защото направеното от Вас е повод за гордост на всеки хасковлия“, каза кметът Станислав Дечев при срещата си с бронзовите европейски медалисти по мотобол на стадион „Младост“.

Паметен знак за 65 години мотобол в Хасково
Стойчо Бонев-Токата, Грозьо Тенев и Тодор Петрунов са хората, които все още разказват от първо лице как се е играл мотобол някога, какви са били някогашните мотори, какви са били правилата на играта и какво е усещането да си сред първите три отбора в Европа. Днес Стойчо Бонев- Токата и Грозьо Тенев бяха трогнати да видят, че на терена, на който са играли срещите си преди повече от шест десетилетия, днес има паметен знак на Златия отбор по мотобол.

„Тогава стадионът не е изглеждал така, показват го снимките, които колекционира и ни предоставя Иса Агушев. Днес тук се играят други спортове и съоръжението изглежда по съвсем друг начин. Но се радвам, че успяхме да намерим достойно място, за да отдадем дължимото признание на тези мъже, които са прославяли името на Хасково преди десетилетия“, коментира Станислав Дечев.

Паметен знак за 65 години мотобол в Хасково
Златният отбор на Хасково по мотобол е бил в състав: м.с. Ангел Проданов-Проданчето, м.с. Тенчо Тумбев, м.с. Стойчо Бонев-Токата, Задик Карекинян, Доньо Илиев, Георги Пачеманов, Стефан Чармаков, Тодор Петров, Тодор Петрунов и Грозьо Тенев. За съжаление, повечето от тях вече са покойници. Но техните наследници с основание се гордеят с постигнатото от Златния отбор на Хасково по мотобол.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
БК "Хасково" запазва ядрото си, продължава надграждането на отбора(ВИДЕО)
БК “Хасково” запазва ядрото си, продължава надграждането на отбора(ВИДЕО)

Новите електрически автобуси ще возят безплатно на 1 август(ВИДЕО)
Станислав Дечев: На 15 септември безплатен градският транспорт за учениците

Затвори