Отварят грантови схеми за зелен транспорт на стойност 126 млн. лева

0

Две грантови схеми за инвестиции в зелен транспорт на стойност над 126 млн. лева ще бъдат отворени за бизнеса през 2024 г. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при откриването на Логистична бизнес конференция „Smart, green and sustainable transport and logistics”, организирана от Българска транспортна преса.

„През този програмен период по Програма „Транспортна свързаност“ даваме по-големи възможности на бизнеса да се включи чрез публично-частни партньорства в транспортните проекти“, обясни министър Гвоздейков. По думите му едната грантова схема е насочена към интермодалните оператори и е на стойност 34,5 млн. лева, предвидени за изграждане на нови и развитие на съществуващите интермодални терминали в страната. Други 92 млн. лева са насочени към проекти за зарядни станции за алтернативни горива по пътната мрежа и в пристанищата. „В момента разработваме условията за кандидатстване и предстои в началото на следващата година. да отворим проектите“, каза транспортният министър.

Отварят грантови схеми за зелен транспорт на стойност 126 млн. лева

Георги Гвоздейков заяви, че в момента се работи активно по дигитализацията на услугите, които се използват ежедневно от транспортните и логистични компании. „Предложихме промени в Закона за автомобилните превози, с които електронната товарителница вече да изпълнява същите функции като хартиената. Законът вече е внесен в Народното събрание и предстои неговото разглеждане“, посочи транспортният министър. Той бе категоричен, че въвеждането на електронната товарителница ще спести много време и ресурси на логистичните компании и превозвачите, и същевременно ще подобри значително контрола от страна на държавата.

Събитието, което се организира за 11 поредна година, събира на едно място над 270 представители на 120 компании, работещи в сектора на логистиката. Сред темите на конференцията са последните тенденции, свързани с развитието и управлението на транспортните и логистични вериги.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Президентът участва в откриването на високотехнологичен завод в Джебел
Президентът участва в откриването на високотехнологичен завод в Джебел

Премиерът Денков: Мерките срещу войната по пътищата дават резултат
Премиерът акад. Денков: Няма причина за здравни ограничения

Затвори