Отменят заповедта за задължителните маски (ВИДЕО)

0
Divel

Поради голямото обществено несъгласие, министърът на здравеопазването отмени заповедта си за задължителното носене на маски на закрити и открити обществени места.

Това съобщи ресорният министър преди минути на брифинг в МС.

Старско

“Току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в обществото”, заяви Ананиев. Той  обаче препоръча хората ежедневно да използват маски.

Министър Ананиев обяви, че държавата ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите хора и на тези, които нямат възможност да си закупят чрез Министерство на труда и социалната политика. Маските ще бъдат от тип FFP2 или FFP3, които са с най-добра защита.

“Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства”, заяви Ананиев.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

“Винаги осигуряваме на хората, които са на първа линия. Всичко, което получаваме, го разпределяме веднага. Така ще стане и с поредната пратка, която ще дойде от Китай. Ние не искаме да вървим срещу хората, искаме да сме обединени, заедно може да постигнем всичко. Българският народ явно намира сили да се стреми към общата цел – здравето”, каза Ананиев.

Министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

“В момента чакаме 2 милиона броя маски от Китай, като едните ще бъдат обикновените, а другите с повишена защита. До 1 седмица очакваме тези маски да дойдат в България”, допълни здравният министър.

За проследяването на телефони, вътрешният министър Младен Маринов коментира, че подобна информация се събира от ограничен кръг структури на МВР. При установено нарушение в срок от 24 часа те са длъжни да уведомят компетентния съд и ако той не разреши информацията, която е придобита се унищожава. Министър Маринов обясни, че не става дума за подслушване на телефонни разговори или съобщения, а става въпрос за локализация на мобилното устройство.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Дариха защитни костюми в общината
Дариха защитни костюми в общината

Трима експерти търсят в общината
Психолози съветват по телефона за COVID-19

Затвори