Отмениха продажба на гора, кметът на Стамболово иска финансова стабилност/ВИДЕО/

0
Divel

Община Стамболово отмени свое решение от предходно заседание за продажба на близо 1 000 декара гори в землището на село Царева поляна.

Става въпрос за решение № 157, с което съветниците дават съгласие за продажба на горите чрез публичен търг. Имотите се намират в различни местности, а първоначалната им тръжна цена съгласно изготвена пазарна оценка е близо 1000 лева на декар. На заседание на ОбС днес обаче това решение бе отменено, заради неточност при отчитане на гласуването.

Старско

В гласуването са участвали 15 съветници. То е било прието с 9 гласа “За” , 1 “Против” и 5 “Въздържали се”. Един от гласувалите положително е дал съгласие по телефона, а неговият глас се оказал решаващ. После станало ясно, че това е грешка. “В нашия правилник обаче не сме разписали противоепидемичните мерки, които разрешават онлайн провеждане на заседания. Ние отчетохме гласа, но в правилника не сме приели такова решение и нямаме възможност за онлайн гласуване. Затова сега се наложи да прегласуваме решението и фактически то се отменя”, коментира председателят на Общинския съвет Ербил Халим. Решението за отмяна на този акт днес бе първа точка в дневния ред, а “За” гласуваха 13 съветници и 1 “Въздържал се”.

Вносител на докладната за продажба на гората е кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз. Той коментира, че това е единственият начин да се разплатят старите задължения, натрупани години назад. Общината изпълнява план за финансово оздравяване към Министерството на финансите, остават два показателя, които са под наблюдение. Ако успеем да изпълним и тях, ще сме по-финансово стабилни”, смята той. Продажбата на гора според него е единствената възможност това да се случи.

По думите му тази тема е стара, защото такива намерения е имало и преди. “Избраните имоти са далеч от населените места, целта ни е да не се създава наудобство на населението. С приходите ще разплатим стари задължения, а с остатъка ще реконструираме площада в Царева поляна и улици. За съжаление към момента няма инвеститор, който би купил такъв вид имот, а и цената е твърде висока – от порядъка на 1000 лева на декар според независима оценка”, заяви още кметът на Стамболово. Той уточни, че горският фонд в общината е повече от 120 000 дка и според него подобна сделка си заслужава. Затова има намерение отново да внесе докладната, като се надява следващият път да успее да убеди съветниците да я подкрепят.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Дама обърна по таван червената си кола/ВИДЕО/
Дама обърна по таван червената си кола/ВИДЕО/

Гришо е извън топ 5
Григор Димитров ще участва в Мадрид

Затвори