Откриха „Сигурна зона за непридружени деца“ в Бежанския лагер на Харманли (ВИДЕО)

0

Сигурна зона за непридружени деца откриха официално днес в Регистрационно-приемателения център за бежанци в Харманли. В нея могат да бъдат настанени 98 деца, като има възможност за удвояване в случай на криза. Зоната разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна.

За откриването в Харманли пристигнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, , Н. Пр. Раймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, Мариана Тошева- Председател на Държавната агенция за бежанците,Теодора Иванова- Председател на Държавната агенция за закрила на детето и Кристина де Бройн от УНИЦЕФ, България.

За мен днес е изключителна чест заедно с вас да открием този прекрасен център, където децата ще се чувстват наистина сигурни и защитени. С мнозина от вас много години вече работим по темата за миграцията, за съдбата и бъдещето на непридружените и непълнолетни дечица, които, за съжаление, дългият път на войната, несигурността, на миграцията водят тук, в България- една от първите територии, която пресичат в Европейския съюз. И днес България е една от държавите, в които има най-голям брой приютени такива дечица, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Имаме вече създадено необходимото законодателство, имаме правилата и днес присъствието на толкова много хора тук, представители на всички държавни институции, показва, че България не бяга от своята отговорност и заедно искаме да решим тези проблеми, каза още вицепрезидентът.

Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България и положението е изключително спокойно, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Той посочи, че около 12 000 са опиталите незаконно да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента. За същия период на миналата година те са били 42 000. Успоредно с това имаме много по-малко задържания във вътрешността на страната. Капацитетът на центровете за бежанци на МВР в страната е запълнен на не повече от 25%, посочи още министър Стоянов.

Директорът на „Миграция“ старши комисар Николай Николов заяви, че при съмнения за възрастта на бежанците се назначава медицинска експертиза в Института на МВР, чието изготвяне отнема няколко дни. Той уточни още, че ако са непридружени непълнолетни лица се подава сигнал към социалните служби. Нямаме право да връщаме непридружени непълнолетни лица, дори и да са извършили престъпления. Можем да съдействаме за събиране на семействата със съдействието на международната организация по миграция по изключителни съображения, уточни старши комисар Николов.

Сигурната зона в Харманли е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция-България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария, в отговор на нуждата за предоставяне на качествена закрила и грижа за децата и подкрепа в тяхната интеграция.

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
500 униформени ще охраняват изборите в Хасковско, върнаха машините за гласуване
Арестуваха двама за дрога в Свиленград

Петя Цонева представя в Хасково "Люлката на живота"
Петя Цонева представя в Хасково “Люлката на живота”

Затвори