От ВиК холдинга алармират: Жегата с цената на тока е на път да удави ВиК сектора

0
Divel

Жегата с цената на тока за промишлеността е на път да удави ВиК сектора, алармират от „Български ВиК холдинг“ ЕАД, като посочват, че управителите на 22-те дъщерни дружества, които осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. граждани в България, са поставени в ситуация да не могат да плащат двойните и тройни фактури за електроенергия, които получават през последните месеци.

“ВиК“ ЕООД – гр. Хасково, което е 100% държавно, е консумирало през август 2019 г. 3072 МВтч за 496 862 лв. без ДДС, през август 2020 г. – 3156 МВтч за 475 557 лв. без ДДС, а през август 2021 г. – 3060 МВтч сметката вече е 918 727 лв. без ДДС. Фактурите за септември тепърва ще пристигат.

Старско

ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др. Всичко това е необходимо, за да може гражданите да имат течаща вода в домовете си, обясняват от Холдинга.

В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнати проекти по инфраструктурата в срок и в същото време да осигурят средства за покриване на непредвидените разходи за електроенергия, за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия.

Сложният казус може да постави част от ВиК операторите в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия.

След преглед на договорите за електроенергия от „Български ВиК холдинг“ ЕАД констатират, че 6 ВиК дружества имат активни договори за доставка на електрическа енергия, на ДПИ са 11 ВиК дружества, сред които и Хасково.

ВиК секторът се нуждае от навременни и адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява непрекъснато и качествено водоподаване към населението, предупреждават от “ВиК холдинга”.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
99 000 евро спряха служителите на Капитан Андреево
99 000 евро спряха служителите на Капитан Андреево

Митничари списаха текстилен кант и апликации с лога
Митничари списаха текстилен кант и апликации с лога

Затвори