От февруари: Заработват молове, зали за фитнес и танци, а големите ученици се връщат в клас

0
Divel

Магазините в моловете, залите за фитнес, спорт, танци и културни мероприятия ще могат отново да заработят в началото на февруари месец. Това препоръча Националният оперативен щаб по време на съвещание при премиера Бойко Борисов.

На него бе потвърдено и решението, че от 4 февруари големите ученици 5-12 клас тръгват отново присъствено на училище при строго определен ред.

Старско

От НОЩ уточниха, че епидемиологичната обстановка в страната позволява постепенно разхлабване на мерките. Притеснително остава разпространението на новия щам на COVID-19, който вече е в България.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи министър-председателят.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

До момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Тийнейджър крие наркотици във ВиК инсталация, закопчаха още четирима с дрога
Тийнейджър крие наркотици във ВиК инсталация, закопчаха още четирима с дрога

Хасковлия "лети" със 141 км./ч. по улиците на Пловдив
Хасковлия “лети” със 141 км./ч. по улиците на Пловдив

Затвори