Осветиха новия параклис „Св. Димитър Солунски” на връх Аида(ВИДЕО)

0

С водосвет откриха новия параклис „Св. Димитър Солунски” на връх Аида на днешния празник Димитровден край Минерални бани.

Параклисът е изграден по проект на арх. Димитър Стоев – гл. архитект на Община Минерални бани, който се явява негов кръщелник и дарител.

Изграждането на параклиса започна преди 7 години и в това начинание се включиха много хора със своите дарения. Някои от тях даряваха финансови средства, други участваха с доброволен труд, но успяхме да доведем начинанието до край, каза арх. Димитър Стоев. Светата литургия за осветяването на храма отслужи отец Георги. Раздаден бе и курбан за здраве на присъстващите.

Както е известно от житието му, свети Димитър е роден през III век в град Солун, в семейство на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос били жестоко преследвани. Димитър бил надарен с изключителни качества и физическа красота. След смъртта на баща си станал градоначалник, приел Христовата вяра и проповядвал християнството сред жителите на Солун. Загинал мъченически за своята вяра. На гроба му в Солун издигнали малка църква, на чието място днес има базилика, в която се съхраняват мироточивите мощи на светеца. Много християни свидетелстват за чудесата, които са се случили с тях след посещение в храма или искрена молитва пред иконата на Св. Димитър. В българските фолклорни представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта.

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Даниел Йорданов: С високо вдигната глава заставам пред Вас, за да поискам подкрепа
Даниел Йорданов: С високо вдигната глава заставам пред Вас, за да поискам подкрепа

Георги Иванов – Реални действия за реални резултати!
Георги Иванов закрива кампанията с голям концерт на Димитровден

Затвори