Организират преход „Един по-див ден“ за Деня на Земята

0

За еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни кани Фондация „По-диви Родопи“ приятели и природолюбители по повод предстоящия на 22 април Ден ня Земята.

Преходът „Един по-див ден“ с част от екипа на фондацията е планиран за 21 април (неделя), от 10.00 ч., а разходката ще се проведе в един от ключовите за работата на фондацията райони – Студен Кладенец. Ще използваме повода да представим нашия нов туристически маршрут и инфраструктура на територията на язовира, коментират от екипа.

Заедно ще научим повече за флората и фауната в района, как и защо връщаме дивите животни, що е то ключов вид, защо връщаме редица тревопасни видове и защо те имат такова огромно влияния върху заобикалящата ни природа и биоразнообразието в Източни Родопи. Ще разкажем как всички наши дейности през последните десет години подпомагат и ускоряват възстановяването на природните процеси и екосистеми, ще запознаем любителите на природата с „Кръговрата на живота в Родопите“, анонсират от фондацията.

Събитието е безплатно, но с предварителна регистрация. Тя ще бъде прекратена при достигане на група от не повече от 25 души. Организира се с разрешението на ДУ „Студен Кладенец“.

Фондация „По-диви Родопи“ oт 2014г. е част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа и работи за създаването на изцяло нова природозащитна визия за България. Главна роля в този новаторска концепция играят дивата природа и естествените природни процеси. Европейските видове диви животни са силно намалели, дори в най-дивите и недостъпни райони. А някои от изчезналите видове играят ключови екологични роли. Именно затова rewilding работи за възстановяване имено на тези ключови изгубени видове, като им предоставя място и възможност да се завърнат, било то чрез увеличаване на съществуващата популацията или чрез реинтродукция (повторно въвеждане). Реинтродукцията на тревопасни (копитани) животни е най-eфективния начин да се създаде естествена екосистема със сложни хранителни мрежи. Чрез възстановяване на дивата природа и естествените процеси се създават по-диви, по-богати на биоразнообразие местообитания, допълват от екипа.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Военнослужещи от полигона в Корен зарадваха абитуриентка
Военнослужещи от полигона в Корен зарадваха абитуриентка

Митничари хванаха марихуана за над 6 млн. лева
Заловиха над 400 кг хероин на ГКПП “Капитан Андреево”

Затвори