Оранжев код и опасност Марица да прелее

0
Divel

Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 мм.

Валежите от последните дни създават опасност от разливи по големите реки у нас. Вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река. По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци.

Старско

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари. Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска – при Мадан.

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България – поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

Оранжев код за интензивни дъждове е в сила за 5 области в страната за 11 януари, за останалите 23 кодът е жълт, сочи картата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код важи за 11 януари за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 мм.

В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник дъждът ще се примесва със сняг.

Днес валежите ще продължат и на много места ще са значителни. В Северозападна България ще вали предимно сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка. В Южна България валежите ще са от дъжд.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Официално: С 10 850 гласа ГЕРБ бие БСП в Хасковско
Предизборна психиатрия

Попско закриха сезона с две ударени прасета
Попско закриха сезона с две ударени прасета

Затвори