Окончателно: Забраниха пушенето на наргиле за непълнолетните

0

Депутатите окончателно забраниха пушенето на наргилета и електронни цигари за деца под 18-годишна възраст, съобщи NOVA. Това стана след като днес депутатите приеха промените в Закона за здравето.

Изненадващо парламентарното мнозинство отхвърли първоначалното предложение да бъде въведена тотална забрана за пушенето на наргиле на закрито, което да приравни режима с този на тютюневите изделия. Причината – законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана.

За това дали се спазва забраната за непълнолетните ще следят от МВР и Регионалната здравна инспекция.

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено в периода 2013-2014 г., страната ни се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13-годишни ученици и на второ място сред 15-годишните.

Поради ниската здравна култура много хора считат наргилето с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Линейка
Шофьор удари дете на пешеходна пътека и отпраши (ВИДЕО)

Фантастико(Враца) е новият - стар шампион при аматьорите
Фантастико(Враца) е новият – стар шампион при аматьорите

Затвори