Окончателно: Иван Пачелиев, обвинен в убийството на фелдшера, остава в ареста

0

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо бившият легионер Иван Пачелиев, съобщиха от съда в морския град.

Иван Пачелиев е обвинен в убийството на фелдшера Димитър Факиров от тополовградското село Орешник. Трагичният инцидент се разигра в здравната служба на селото, като умишлено Пачелиев чрез нанасяне на удари с нож по тялото е умъртвил Димитър Факиров.

За престъплението, в което Иван П. е обвинен, законът предвижда три алтернативни наказания – лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Въззивният състав приема, че от извършените на този етап от разследването следствени действия и показанията на разпитаните до момента свидетели може да се направи обосновано предположение, че Иван П. е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Магистратите отбелязват, че в това съдебно производство съдът не установява вината на обвиняемия – така както се изисква с крайният съдебен акт по делото.

Апелативните съдии, са посочили определението си, че предвид характера и степента на обществена опасност на престъплението, начина на извършването му, настъпилия общественоопасен резултат и тежестта на предвиденото наказание – лишаване от свобода минимум за 20 години има опасност обвиняемият да се опита да избегне наказателна отговорност .
Обстоятелствата, че задържаният има постоянен адрес и чисто съдебно минало са били налице и към периода на престъплението, очевидно не са били пречка за осъществяването му и не могат да опровергаят опасността от това да се укрие от правосъдните органи.

Апелативният съд счита, че при тези обстоятелства, ако обвиняемият е на свобода съществува опасност да извърши друго престъпление, или да повлияе върху свидетелите.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Прокуратура
Прокуратурата потвърди за разселдване в общината

Доктор Георги Дражев: За мен медицината е всичко - ден и нощ
Доктор Георги Дражев: За мен медицината е всичко – ден и нощ

Затвори