Огнище на птичи грип в стопанство с 390 000 птици в село Войводово

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково. В стопанството се отглеждат около 390 000 птици. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта. 

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата  от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино,  Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково. 

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Изложба рисунки открива Йордан Йорданов в Димитровград
Изложба рисунки открива Йордан Йорданов в Димитровград

Търсят шофьор за ДЦДУ в Димитровград
Търсят шофьор за Дневния център за деца с увреждания в Димитровград

Затвори