Огнище на птичи грип в Черногорово, умъртвяват заразените кокошки

0

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Черногорово, общ. Димитровград, обл. Хасково.

Причинителят на болестта е установен в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Черногорово, общ. Димитровград, обл. Хасково. В животновъдния обект се отглеждат около 40 000 бр. птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: с Черногорово, с. Брод и с. Воден, общ. Димитровград, обл. Хасково и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Димитровград, с. Бряст, с. Радиево, с. Голямо Асеново, с. Долно Белево, с. Златополе, с. Райново, с. Крепост, общ. Димитровград, както и с. Александрово, с. Нова Надежда и с. Узунджово, общ. Хасково, обл. Хасково.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Първа читанка за всички първокласници в Хасково
Правителството отпусна над 93 млн. лв. за безплатни учебници

67-годишен водач загина на пътя Харманли – Симеоновград
Осъдиха 61-годишен, ударил полицай в Хасково

Затвори