Обвинените за трафик харманлийка и грък остават в ареста

0

Обвинените за трафик на 13 мароканци 41-годишна харланлийка и 42-годишен грък остават окончателно в ареста, реши Хасковският окръжен съд днес, като разгледа жалбата им и потвърди мярката за задържане на Районен съд – Харманли.

Двамата са са привлечени като обвиняеми за това, че в период от неустановена дата до месец май 2023 г., в землището на Харманли, в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чужденци – 13 марокански граждани, да пребивават незаконно. Ако бъдат признати за виновни, предвиденото от закона наказание е „Лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и „Глоба“ от 5 000 до 20 000 лева.

Окръжният съд прецени, че са правилни изводите за наличие на обосновано предположение относно авторството на деянието, за което е образувано досъдебното производство. Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза, че двамата са извършители на деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност. Съдът намира и, че е налице реалната опасност обвиняемите да се укрият и извършат престъпление предвид предходни осъждания и на двамата и лошите им характеристични данни. 42-годишният е чужд гражданин, не притежава имущество и семейство в страната и въпреки продължителната уседналост, няма никаква трайна връзка с България, което няма да му попречи да отпътува в друга държава.

По отношение на 41-годишната съдът също отчита опасност от укриване предвид уседналостта й на адрес, който не е обявен и това, ме не разполага със сключен трудов договор и доходи. Съществува и опасност от извършване на престъпление, предвид начина на извършената престъпна дейност, с оглед на добре структурираната организация и подготовка, сочи още ХОС.

До същите изводи е достигнал и районният съд, поради което Окръжен съд – Хасково остави без уважение жалбата и потвърди обжалваното с нея определение за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Определението на Окръжен съд – Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Две бебета проплакаха на Коледа в хасковското АГО, чакат трето
Още 32 семейства от Хасково с помощ за новородено

Ансамбъл „Звездица" от Димитровград със „Сребърен Орфей“
Ансамбъл „Звездица” от Димитровград със „Сребърен Орфей“

Затвори