ОбС-Димитровград пред сложен казус с ФК „Бригада“

0

7 000 лева да бъдат отпуснати от общинския бюджет за 2022 г. на ФК „Бригада 2010“ – Димитровград предлага общинският съветник Тодор Тодоров, председател на ПК „Образование, младеж и спорт“. Докладната е включена в дневния ред на днешното заседание от 22 точки.

ФК „Бригада“-Димитровград е основан и провежда учебно-тренировъчна дейност с деца и юноши от 2010 година. Съгласно Наредба 33 за условията и реда за финансово подпомагане и стимулиране на спортните клубове в община Димитровград клубът ежегодно е подпомаган финансово. За 2022 година комисията по наредбата е предложила клубът да бъде подпомогнат с 20 000 лева, за което е подписан е договор от 10 юни.

На 18 март представител на клуба участва в проведения конгрес в НДК за избор на президент на БФС, организиран от Димитър Бербатов. Поради тази причина на 23 март ФК „Бригада“ е изключен от БФС, лицензът му е отнет и клубът губи правото да се състезава в първенства и турнири след приключване на спортната 2021 – 2022 г. Така той вече не отговаря на изискванията в общинската наредба, която изисква финансираните клубове да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация и да са вписани в публичния Национален регистър на лицензираните спортни организации и на членуващите в тях спортни клубове, воден от Министерството на младежта и спорта (ММС) или Българският футболен съюз (БФС). Със свои писмо от 29 юни кметът Иво Димов уведомява клуба за преустановяване на финансовото подпомагане по Наредба 33, става ясно от докладната.

В тази ситуация ФК „Бригада“ е изправен пред дилемата да прекрати дейността си или да запази треньорския състав и състезателите си, като се регистрира, като нов клуб, който да кандидатства по надлежния ред за получаване на лиценз и всички необходими документи за участие в първенствата и турнирите на БФС. Взето е решение да се учреди нов и той е регистриран под името ФК „Бригада 2010“. В ход е процедура за кандидатстване за членство в БФС и издаване на лиценз.

На 29 юли новият ФК „Бригада 2010“ е подал документи за временен член на БФС и е допуснат до участие в първенствата. Издадена е служебна бележка от 14 октомври, с която БФС уведомява Община Димитровград, че ФК „Бригада 2010“ има следните формации – юноши младша възраст – Стара Загора, Футбол 5 – Хасково, Футбол 7 – Пловдив.

Всичко описано не разрешава сложния казус, който имаме към момента, коментира общинският съветник Тодор Тодоров в мотивите към докладната. Съгласно Наредба 33 ФК „Бригада 2010“ не отговаря на изискванията за валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация, както и на това да са били регистрирани и да са развивали дейност на територията на Община Димитровград минимум една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за финансово подпомагане. Съответно, не би могъл да получи финансова помощ по наредбата.

Към момента в клуба тренират над 70 деца и юноши, подготвяни от двама треньори. При така стеклите се обстоятелства децата и юношите на клуба остават без каквато и да е финансова подкрепа от общината за спортните си занимания през есенния полусезон на спортната 2022-2023 г. и цялата финансова тежест за провеждане на тренировъчен процес и участието им в състезания пада върху родителите им, пише в мотивите си Тодоров. Ще намери ли подкрепа сред колегите си общински съветници в местния парламент на Димитровград и ще отпуснат ли те 7000 лв. от тазгодишния бюджет, предстои да стане ясно днес.

Нееднократно в годините кметът Иво Димов заявява футболното си минало и сантимент към този спорт. На два пъти в предходните сесии той внася предложение за осигуряване на спонсор за ФК „Димитровград-2007“ срещу бъзвезмездно предоставяне на общински рекламни съоръжения за 5-годишен срок. Първоначално то бе отхвърлено, а при повторното разглеждане на поправителен- мина. Дали и днес мнозинството в димитровградския местен парламент ще е толкова благосклонно, принципно и подкрепящо развитието на футбола и ще гласува ли 7 000 лв. от бюджета за ФК „Бригада 2010“?

Между другото, дневният ред на сесията включва и 4 докладни за предоставяне на общински помещения за клубове на 4 партии- ГЕРБ, БСП, ДСБ и ДПС…

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Почитаме Св. Екатерина- покровителка на майките
Почитаме Св. Екатерина- покровителка на майките

324 деца и ученици от област Хасково заминали в чужбина
324 деца и ученици от област Хасково заминали в чужбина

Затвори