Обмислят 500 лв. данък за коли втора ръка

0

Правителството обмисля въвеждане на нов данък за внос на автомобили втора ръка, в размер на поне 500 лева, съобщава Дир БГ.

Тази идея беше представена от министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Целта на новата ставка е парите да се събират в специален фонд, чрез който гражданите да бъдат подпомогнати в закупуването на електромобил. От Асоциацията на вносителите на автомобили в България обаче заявиха, че новият данък единствено ще доведе до скок в цените на колите втора ръка.

По данни на Министерството на транспорта вносът на коли втора ръка в България на годишна база надхвърля 300 000 автомобила. Поради тази причина те смятат, че новата ставката ще се превърне в добър инструмент за пълнене на държавната хазна. Какъв обаче е броят на електрическите коли в България на фона на всички останали? 11 000 електромобила при автопарк от общо 2.4 милиона. Основният проблем тук е цената, тъй като за най-ниския клас електрическа кола трябва да платим поне 30 000 лева. От ресорното ведомство обясняват, че идеята на новия данък е създаването на стимули за използване на новите технологии в автомобилостроенето. Според Асоциацията на вносителите на автомобили обаче, допълнителен данък само ще вдигне цената на колите втора ръка.

“Това нас по никакъв начин няма да ни засегне, ще засегне крайните потребители през цената. Може да се измислят други стимули за купуване на нови автомобили”, твърди председателят на Асоциацията Христо Христов.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Катастрофа зад НОИ в Хасково (ВИДЕО)
Катастрофа зад НОИ в Хасково (ВИДЕО)

Размерът на такса битови отпадъци в община Хасково за 2024 г. се запазва
Размерът на такса битови отпадъци в община Хасково за 2024 г. се запазва

Затвори