НС избра първия в историята ротационен кабинет

0

Парламентът избра Николай Денков за премиер след повече от два часа дебати. Впоследствие депутатите гласуваха структурата и състава на кабинета “Денков-Габриел”, като прекратиха правомощията на назначения от президента Радев служебен кабинет, съобщи dir.bg

Денков беше избран със 132 гласа “за”, 69 “против”, а един депутат от ГЕРБ беше сред онези, които се обявиха срещу този министър-председател. Единственият глас „Против“ състава на кабинета от групата на ГЕРБ-СДС бе на хасковския депутат Делян Добрев.

В профила си във Фейсбук той написа: „Гласувах „против“, защото продължавам да стоя зад думите си. Оценката ми за ПП не се е променила. Ще гласувам „за“ при първия вот на недоверие към това правителство… И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!“.

Финансов министър в правителството ще бъде избраният за депутат от хасковската листа на ПП-ДБ Асен Василев. Мястото му в парламента заема  следващият в листата- хасковският бизнесмен Веселин Недев, който бе втори, но Катя Панева го измести с преференции. Недев беше депутат от „Продължаваме Промяната“ и в предишния парламент.

За първи път в българската история управлението на министър-председателя ще е на ротационен принцип. Николай Денков, който вчера върна мандата изпълнен, ще се смени с Мария Габриел на поста премиер след девет месеца. Докато поеме щафетата от Денков, Габриел ще е вицепремиер и външен министър.

“Двамата с г-жа Мария Габриел ще носим отговорност, осъзнаваме колко трудно ще бъде, нямаме никакви илюзии. Уверявам ви, че детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка политическа криза и дълбоко разделено общество. Детската ми мечта е била да бъда учен. Ако промените тръгнат в грешна посока, аз ще си подам оставката”, зарече се Денков. След което представи министри и призова пленарната зала да ги избере.

 

“Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората или някои може да продължават да ги заслепяват, продавайки им непрекъснато илюзия за светлото бъдеще, но какво точно ще произтече от това? Време е вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. В тези обстоятелства”, каза Деница Сачева от името на групата ГЕРБ-СДС.

“Вие сте срам за българската демокрация”, каза Филип Станев от ИТН. Вие сте лигата на джентълмените измамници. Стига ала-бала, днес всички нас българите ни очакват три неща – позорна и фалшива лустрация на престъпността по висшите етажи на властта. Скоро всички вие, които измамихте българския народ, ще видите истината по площадите и в изборните урни, където ще бъде положен прахът на вашата политическа смърт”, предупреди депутатът от партията на Слави Трифонов.

“Влизането с врага в едно ложе е висш пилотаж в политиката. Истината е друга – това е коалиция на лъжата”, каза по адрес на новите управляващи Гроздан Караджов. “Няма нужда да ви пускам тайни записи, за да ви докажа това”, каза и съпартиецът му Гроздан Караджов.

Друг от депутатите на ГЕРБ, който бе сочен, че е резервиран срещу общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Любен Дилов-син, също излезе на трибуната. “И най-лошият мир е по-добър от една война”, каза той. “Кой ще спечели от предсрочни избори – никой, най-малко ще спечелят българите”, заключи Дилов-син и така даде да се разбере, че ще подкрепи кабинета.

“Днес е тъжен ден за България, защото ще бъде избрано най-позорното правителство”, заяви независимият Радостин Василев, който огласи скандалните записи от ПП и напусна групата. Василев предрече края на политическия проект ПП. Той обаче нападна и бившите си колеги от ИТН, които обвини в лицемерие.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че днешното правителство “не е политически компромис и не е за България, а на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване”.

“Това е еднорък и двуглав Франкенщайн”, нарече бъдещия кабинет Нинова и припомни, че ако депутати си спазят обещанието за рязане на ръце, ще има кръв в пленарната зала. Тя обвини Денков, че предвижда замразяване на социалните плащания. Соцлидерката разказа, че си направила експеримент – пробвала изкуствен интелект да й напише речта тази сутрин и прочете от трибуната какво й написал “роботът”. “Мафията по високите етажи на властта представлява опасен синдром. Това е болест, която не спира на нивото на отделните партии, а засяга всички, независимо от техните програми. Корупцията в България генерира обществена несправедливост”, цитира го Нинова.

“В момента сме в ситуация, в която КСНС не би бил излишен, защото се извършва държавен преврат”, каза пък Деян Николов от “Възраждане” и уличи ЦРУ и американското посолство за това. И добави, че в това правителство участва и ДПС.

“Това, което се случва в НС в момента, е без прецедент. Ставаме свидетели на разпад на статуквото и на панически, зле прикрити опити то да бъде съхранено на всяка цена, с цената на всеки компромис. Ставаме свидетели на един очистителен процес”, взе думата и Костадин Костадинов. По думите му, реално “нашият народ не е господар на нашата страна, а е превърнат в гостенин в собствената си родина, в собствения си дом”.

В края на дебатите Николай Денков определи част от изказванията в пленарната зала с “политическа демагогия”. “Никой не може да има монопол върху мнението на българския народ, репликира той. И призова след като кабинетът бъде избран да бъдат съдени по делата им.

Христо Иванов взе думата на финала на дебатите, за да отбележи, че има не само политическа криза, а и криза на доверие и криза на обществения договор.

“Основното мото на парламента започнало да придобива смисъл “Разединението прави силата”. Днес на България й трябва правителство. каза Христо иванов. Той призна, че са взели много трудно решение. Не можем да твърдим, че правим коалиция по същество, защото имаме твърде много разделителни линии – те няма да изчезнат.

“Днес спокойно ще гласувам за кабинет на конституционната реформа и рестарта на парламентарната република”, декларира Христо Иванов. Според него, ако кабинетът успее в целите си, след първите девет месеца ще се превърне в пълноценно политическо управление. “Аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провал”, обеща оставка Иванов.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Румен Радев: Най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа
Една година преди европейските избори гражданите осъзнават въздействието на ЕС върху техния живот

Васил Ривов шампион за пети пореден път на България
Васил Ривов с баща си отпътува за стараната на изгряващото слънце

Затвори