Новите парламентарни избори на 2 април?

0

Нека не се връщаме към грешките и дописванията в изборните протоколи, защото това е част от недоверието в изборния процес, заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на ЦИК днес.

Притесненията на Централната избирателна комисия относно рисковете за подготовката и провеждането на предстоящите избори е важно да бъдат чути, за да се вземе решение кога точно да бъдат проведени тези избори, така че да се гарантират правата на българските граждани. Това заяви още Румен Радев по време на работната среща на „Дондуков“ 2, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен.

Президентът отбеляза, че Изборният кодекс за пореден път се променя непосредствено преди провеждането на избори и новите елементи в закона следва да бъдат съобразени с готовността на ЦИК да ги приложи в рамките на необходимото за това време.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи като рисково насрочването на изборите за 26 март, заради неяснотата дали дотогава ще бъде осигурена необходимата за машините за гласуване хартия. По думите й, ако изборите са на 2 април, тя ще е налича и ЦИК ще може да създаде необходимата организация. Според нея също смяната на часовото време на 25 срещу 26 март допълнително крие рискове, тъй като времето на машините не се настройва автоматично и е възможно да се наложи отлагане на началото на изборния ден с един час.
От ЦИК изразиха притеснение и за прилагането на въведеното в Изборния кодекс видеонаблюдение в избирателните секции, което не е реализирано до момента.

Президентът Румен Радев напомни на ръководството на ЦИК, че е добре да бъдат фокусирани усилия и върху указанията и обучението на членовете на Секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване – машинно и хартиено, което е въведено в новия Изборен кодекс. Той призова за добра организация на всички дейности, както и за своевременно оповестяване на това, което предстои.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
По-високи заплати и нови назначения в ТЕЦ "Марица 3"
РИОСВ-Хасково пак глоби ТЕЦ „Марица-3“

Обсъждат 60 639 660 лв. в Бюджет 2022 г. на Димитровград
Търсят социален работник и арт терапевт в Димитровград

Затвори