Нови Боянски ливади в Триъгълника на властта

0

На 30 август 1992 г. президентът Желю Желев ​даде в резиденция “Бояна” пресконференция, в която отправя остра критика към правителството на Филип Димитров.

Обвиненията са, че то е обявило война на медиите, синдикатите, Българската православна църква, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Много политолози смятат, че тази пресконференция подпалва искрата за свалянето на Стефан Савов от председателския пост на Народното събрание и води да разцепването на парламентарната група на сините.

След т.нар. “Боянските ливади” ситуацията в страната стана извънредно нестабилна. Точно в такъв опасен момент премиерът Филип Димитров поиска вот на доверие към правителството. При гласуването на 28 октомври 1992 г. ДПС отказа да го подкрепи, предават го и някои от сините. Така първото правителството на СДС пада от власт.

Напомня ли ви тази случка отпреди 28 г. на нещо, случващо се току-що от няколко дни насам? Боянските ливади са пренесени сега в Триъгълника на властта – на пъпа на София. Президентът Румен Радев призова премиерът Бойко Борисов и правителството му да си подадат оставките, същото иска и от главния прокурор. Разликата е само, че държавният глава не е от управляващите и е редно някой от медиите да го пита, като по какъв начин призивите му да се омете мафията от властта, както Радев призова, ще бъдат реални, пак според него?

Отдавна се твърди, че някои държави си имат мафия, а мафията у нас си има държава.Ако е така, къде е гаранцията, че отстраняването на корумпирани няма да доведе до смяната им с нови такива при падането на сегашното правителство? Иска ли президентът смяна на парламентарната република с президентска​? Въпросът е такъв, защото и един цар ни беше министър-председател. Той щеше да ни оправи след 800 дни. После влезе в коалиция, с тези, чиито предшественици му взеха короната и накрая охраната му дойде на власт.

Факт е, че такава война между Президентство и Министерски съвет никога не се е водила в държавата, даже и от ливадите на резиденция “Бояна” през 1992 г.

Ситуацията е патова – и да има оставка на Кабинета сега, и да няма, народът пак ще страда. Практиката е една и съща – опозицията в парламента, разбирай БСП иска вот на недоверие, Борисов им вика, че бяха във властта и за нищо не стават.

ДПС пак изчаква, за да е “златен пръст” и най-вероятно ще е. Хората на почетния председател Ахмед Доган, той също, пак ще се възползват най-добре от карането на властите. Това е благодарение и на патриотизма на Христо Иванон, нищо, че настоящият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ изръси политическа глупост: Сараите на Шефа му на плажа в парка “Росенец” били частна акватория. Няма такова нещо.

Спокойно, българи, ще ​патим още дълго!

 

Автор: Развигор Разколников

 

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейлxnewsbg@gmail.com, очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Nostrabet: 500 000 лева джакпот за познавачи от Palms Bet
Nostrabet: 500 000 лева джакпот за познавачи от Palms Bet

Разрешиха отварянето на нощните заведения
Разрешиха отварянето на нощните заведения

Затвори