Николай Ставрев: Хасково не трябва да проспива шанса си за нов модел на управление

0

Защо решихте да се впуснете в кметската надпревара?

– Вярвам, че всеки от нас има отговорност към обществото, в което живее. Ние самите трябва да правим каквото е по силите и възможностите ни за да подобрим средата, града, общината. Това са съставните части на нашата държава. Зад гърба си имам 26-годишен стаж на различни управленски позиции в международни компании. През това време натрупах доста опит в ръководенето на екипи, намирането на прагматични решения, които да разрешат проблема сега, а не след 5 или 10 години.

В частния сектор никой няма да толерира затлачването на даден проблем, който да се влачи дълго време. Роден и израснал съм в Хасково. Тук живея със семейството си. Така, че съм наясно с проблемите – от задръстванията по улиците до липсата на инвестиции и добре платени работни места. Хасково има дадености да бъде сред най-развитите в България. Лошото управление, което вече продължава поне 20 години показва отношението на тези, които взимат решенията към хората.

Ние не виждаме никакъв потенциал в настоящото ръководство на общината да даде тласък на Хасково за да излезе от дъното, на което се намира в момента. Затова реших да се кандидатирам. Ще съставя мотивиран екип, с който заедно в краткосрочен план да се справим с най-належащите проблеми, а в дългосрочен да създадем условията за икономическо и стратегическо развитие. Хасково в момента е като един лош сън, от който е крайно време да се събудим.

Според данните на Националния статистически институт – НСИ, защо е така?

– Една от основните причини е, че в последните десетина години и повече в Хасково се откриват само магазини и ритейл паркове, ние нямаме инвестиции по отношение на производството, което реално би дало на нас стойност, и което би увеличило средната брутна работа заплата. Стратегическите инвестиции в производството са тези, които създават кадри и добри доходи за хората. Печалбите на хипермаркетите и ритейл парковете не остават в Хасково. Кадрите, които произвеждат, са касиери и продавач-консултанти. На практика при управлението на последните трима кметове не са създадени условия в община Хасково, за да бъдат привлечени такива инвеститори.

Ние нямаме готови подготвени парцели с довеждаща инфраструктура, които да им бъдат предлагани. На границата сме с две държави, а нямаме модерна индустриална зона. Всички виждаме как процъфтяват съседните на нас общини, които са в пъти по-малки, а ние сме областен център. Кметът Станислав Дечев чистосърдечно си призна пред Общинския съвет, че никой инвеститор не му се обаждал. Но това е така, защото очевидно няма капацитета да ги привлече. Той толкова си може.

На какво се дължи това?

– Дължи се на недалновидното управление на сегашните управляващи. От гледна точка, че те нямат поглед напред, а когато ти управляваш една община, ти трябва да мислиш поне 5 години напред, да мислиш икономически, стратегически, да имаш визия за бъдещето на този град и тази община, в която има и 36 прилежащи села.

Има недоволство от работата на администрацията, какви са пропуските там?

– Тези дни излезе годишният доклад на Асоциация „Прозрачност без граници“, в който Хасково е на дъното по почтеност сред останалите областни центрове в страната. Изрично е подчертано, че Станислав Дечев и управлявания от него екип не спазват закона за декларирането на конфликт на интереси от всички нива в администрацията. Както и, че няма прозрачност и отчетност при харченето на бюджета и слабия контрол върху общинските дружества. При такива показатели и стил на управление няма как да идват инвеститори!

Другото нещо е, че съществуващите производства, местният бизнес, също не намира подкрепа от страна на общината. Говорим за дори обикновени услуги като придвижване на документи, участие по проекти, достъп до информация за европрограми и така нататък, което също е некоректно от страна на общината. Общината трябва да е партньор с бизнеса, а не враг. Във всяко едно отношение да го подпомага, защото основният дял от местни данъци и такси идва от бизнеса.

Широката подкрепа от партии за Вас осигурява ли Ви предимство пред конкурентите?

– Да, наистина получих широка подкрепа от 7 партии и коалиции. Събрахме и леви и десни, защото всички те поставиха тясно партийните си интереси на заден план и се обединиха около каузата – Хасково на първо място. Рядко се случва подобна подкрепа да бъде получена от един независим кандидат, но смятам това не за предимство, защото доверието на гражданите не е даденост, а огромна отговорност. На мен ми е гласувано огромно доверие, което аз трябва да оправдая.

Това е уникална ситуация и уникален шанс за Хасково. Доказателство за това в колко трудно положение се намира нашата община. Фактът, че толкова политически сили са се обединили, говори за категоричната решимост Хасково най-сетне да излезе от това състояние, от което се намира. Затова апелирам към всички хасковлии да излязат и да гласуват. Изборът, който ще направят на 29 октомври, ще определи бъдещето ни не само в следващите 4 години, но и след това.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Арест за задържаната с пратка дрога на „Капитан Андреево“
Арест за задържаната с пратка дрога на „Капитан Андреево“

Съдът отмени такса битови отпадъци 2023 г. за Димитровград и Бодрово
Съдът отмени такса битови отпадъци 2023 г. за Димитровград и Бодрово

Затвори