Никола Арсов: Работата с Тервел Пулев беше уникален опит за мен

0

Никола Арсов е родом от Хасково. Занимава се с бойни спортове от дете. Завършил е Национална Спортна Академия “Васил Левски” със специалност “Кондиционен треньор”. Наскоро той участва в първата по рода си у нас галавечер по бокс с голи ръце – виж ТУК  Пред екипа на Xnews.bg, той сподели за подготовката си за този зрелищен двубой, както и за работата си с едно много голямо име в родния бокс – Тервел Пулев.

1. Откога се занимаваш с бойни спортове?

Започнах с Карате Киокушин в пети клас, а в осми клас преминах към Кудо. В Националната Спортна Академия съм тренирал кикбокс. Имам 10 състезания по кудо и два мача в аматьорския бокс. Тепърва започвам с нови за мен предизвикателства и ще видя докъде ще стигна.

2. Как премина твоята подготовка за галавечерта по бокс с голи ръце?

За бокса с голи ръце разбрах случайно от социалните мрежи. Изпратих своя автобиография, заедно с видео материални от мои срещи. Одобриха ме и ме поканиха на кастинг в София, за който се върнах специално от Великобритания. Там провериха нашите технически умения на ринга. Подготовката беше доста дълга, може би дори по-дълга от необходимото, защото продължи почти четири месеца. По време на подготовката разчитах на помощта и съветите на треньорите Александър Калинов и Людмил Димитров. Подобна подготовка е изключително натоварваща и изисква голяма физическа и психическа подкрепа от близки, приятели и треньори, за което им благодаря.

3. Как стана кондиционен треньор на толкова голямо име в българския бокс – Тервел Пулев?
Всичко се случи благодарение на един мой преподавател в НСА – проф. д-р Юлиан Карабиберов. Аз и още две момчета в моя курс бяхме много отдадени в учебния процес, той видя потенциал в нас и ни предложи тази работа. Много съм доволен от себе си и от проведената подготовка с Тервел, защото имаше много оптимизиращи неща за него. Силата, бързината и издръжливостта му се повишиха значително. Това беше уникален опит за мен, защото успях да видя как работи спортист на най-високо ниво, какви пречки изникват по време на подготовката му и как физически и психически той устоява на всяко едно изпитание и въпреки всичко продължава напред.

 

4. Защо е важно хората да спортуват и на какво учат бойните спортове?

Спортът е изключително важен за изграждане на характера и на физиката на всяко едно дете, а за възрастните хора той е страхотно поддържащо и подмладяващо средство. Само който не се е занимавал със спорт той не знае колко е полезен. Що се отнася до бойните спортове – те изискват още повече физическа и психическа подговка, защото имаме пряк контакт с нашия опонент и трябва не само да надскочим себе си и собствените си възможности, а да победим и нашия съперник. Полезно е и за децата, защото чрез бойните спортове те изкарват излишната си агресия и енергия, онова вътрешното желание да победим някого, като правилното място за тази цел е залата, а не улицата, където може да бъде много опасно и няма нужда от подобни неща.

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Хор "Родна песен" с първо място от Казанлък (ВИДЕО)
Хор “Родна песен” с първо място от Казанлък (ВИДЕО)

Георги Георгиев, кандидат за кмет на Хасково от ПП „Възраждане": ДПС са огънали ръцете на ГЕРБ до счупване
Георги Георгиев: Как ще провеждаме демографска политика, когато оставяме семейства под прага на бедността

Затвори