Неуспешен опит да тръгне делото за наводнението в Бисер

0
Divel

Делото за наводнението в Бисер не успя да тръгне в харманлийския районен съд, съобщиха от Темида. Причината са нередовно призовани наследници на един от починалите при бедствието. Припомняме, че процесът по казуса трябваше да е декември, миналата година, но тогава бе отсрочено за днес.

За трагедията, станала преди 9 години, е обвинен бившият областен управител Ирена Узунова. Тя е обвинена, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт, не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение. Така според държавните обвинители е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смърт на осем лица.

Старско

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

“Не съм аз отговорният човек за случилото се бедствие. Продължавам да твърдя, че задълженията, които съм имала като областен управител, съм свършила добросъвестно и така както трябва”, заяви Узунова.

Съдът отложи делото за разглеждане в следващо съдебно заседание, насрочено на 23.03.2021 г.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Спор за председател на РИК Хасково
Почват консултации за състава на РИК-Хасково

Мъж плаши бившата си с убийство, прибраха го в ареста
Мъж плаши бившата си с убийство, прибраха го в ареста

Затвори