Нели Генова и Виктория Георгиева със званието “Ученик на годината” на патронния празник на Езиковата

0
Divel

Нели Генова от 9 „в“ клас и Виктория Георгиева от 9 „д“ клас получиха званието “Ученик на годината” на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”.

Гимназистките бяха удостоени със званието от директора на гимназията Деян Янев по време на официалната церемония в театър “Иван Димов” по повод патронния празник на училището. Момичетата се награждават с решение на педагогическия съвет. Също така получиха и парична награда в размер от 100 лв., осигурена от Училищното настоятелство.

Старско

Грамоти за постижения в областта на науката, извънкласните дейности и спорта получиха: Тереза Симеонова, Яница Пейкова, Никола Янков, Деря Мюмюн, Есма Кушку, Аделина Боянова, Антон Цветков, Едже Ахмед, Енес Исмаилов, Таня Иванова, Веселина Кавръкова, Моника Вълчева, Елена Атанасова, Лидия Колева, Петя Стефанова, Теодора Стоева, Ния Ванчева.

“Горд съм с вас, защото всички вие сте един отбор, една общност, един екип. Хора, които знаят, че техен дълг е да следват заветите на нашия патрон. Много училища носят името на Асен Златаров. Днес, още повече се убеждавам, че нашата гимназия, в най-голяма степен, го заслужава. Той е наследник на стар и истински възрожденски, български, хасковски род. Знанието, обществения дълг и творчеството са съчетани в нашата гимназия. Пожелавам ви винаги с чувство за дълг и любов да продължавате да градите името и авторитета на гимназията. Честит празник!”

Това заяви в приветствието си към учениците директорът на гимназията.

Преди официалната церемония пред сградата на хасковския театър бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Проф. д-р Асен Златаров.

Професор Асен Христов Златаров е български учен и общественик, основоположник на биохимията в България. Изявява се и като белетрист. Роден е в Хасково на 4 февруари 1885 г. Неговият баща Христо Златаров е бил учител в първото светско училище, основано през 1851 г. в хасковското село Стамболово (Елилер). Следва химия в Женевския университет (1904-07). През 1908 г. става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. Учителства в Пловдив. Специализира в Мюнхен (1909 – 1910). Редактира списанията „Химия и индустрия“ и „Природа и наука“ и библиотеките „Натурфилософско четиво“ и „Наука и живот“.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Нафиркан до козирката събори дувар в Стамболийски
Нафиркан до козирката събори дувар в Стамболийски

Иззеха стоки с лого на защитени марки на „Неделен пазар“ в Димитровград
Иззеха стоки с лого на защитени марки на „Неделен пазар“ в Димитровград

Затвори