Недялка Керанова – звездна певческа кариера и тежка житейска съдба

0
Divel

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за царицата на сватбарската песен, неповторимата Недялка Керанова, родом в община Минерални бани.

За нея народът казва: „Когато Недялка „викне“ – „Викна, та запя.“ За удивителния глас на фолклорната певица се носят легенди не само из Хасковска област, но и в цяла България. Пряма и чепата по характер, но талантлива и успешна в музикалното изкуство, черната перла на Тракия – Недялка Тодорова Керанова е родена на 24 април 1941 г. в село Татарево, община Минерални бани. Израства в бедното семейство на земеделци и музиканти. Баща ѝ Тодор Керанов – певец и цигулар, бил един от най-добрите сватбари в Тракия.

Старско

Преди него, майка му, Баба Вана, също е покорявала сърцата на местните с гласа си. Именно от нея Недялка научава първите си песни „Знаеш ли, Янке, помниш ли“, „Ируче, мама, Ируче“ и още много други.
Едва 13-годишна Недялка получава първото си отличие и заедно с други музиканти пътува из цяла България, за да пее по сватби и тържества. На 15 години вече е солистка в Пловдивския окръжен ансамбъл. Няколко години по-късно, през 1960 година, както тя самата се изразява в едно интервю, я „открива“ големият български композитор и диригент Филип Кутев, който мигновено ѝ предлага работа в Държавния ансамбъл.

След осем години работа Недялка Керанова напуска ансамбъла безкрайно огорчена и разочарована. От този период са и първите ѝ записи в радиото – „Караджа дума Русанке“, „Мама е Радка годила“, Хранила мама, гледала“ и други.

През 1968 година Недялка Керанова се връща в Пловдивския ансамбъл. Следват концертни турнета и обиколки из страната, след което, уморена от „бездомието“, (отново по нейни думи), певицата се отдава изцяло на участия по сватби и тържества с тракийски оркестри. Развива звукозаписна дейност в радиото и „Балкантон” и има записи с почти всички талантливи музиканти на България. Награждавана със златни медали в България и в чужбина, за нея хората казват, че можела да пее с часове по сватби и панаири, по препълнени зали и стадиони, където ценителите на народната музика се наслаждавали на величавия ѝ глас. Недялка Керанова има издадени три дългосвирещи плочи с милионен тираж.

Българската Ела Фицджералд, както са я наричали, има тежка съдба. Нещастен първи брак, след който си осиновява момче, за което се грижи. По-късно тя среща втория си съпруг, от който ражда три деца. Жената със силен и особен характер, железен, бунтарски дух и невероятен глас е осъдена на една година и три месеца лишаване от свобода, за това че е получавала детски помощи. Въпреки това по време на престоя си в затвора, тя продължава да бъде търсена и обичана от народа. Голямата тракийска певица умира на 22 юни 1996 г. в Пловдив на 55 години, преживяла звездна певческа кариера и тежка житейска съдба.

От 2015 г. в Минерални бани, Хасковско, се провежда Национален конкурс „С песните на Недялка Керанова”. И до днес неповторимият ѝ глас и незабравими песни продължават да вдъхновяват младите творци, почитатели на стила ѝ.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Арестуван за 300 кг хероин обяви гладна стачка
Арестуван за 300 кг хероин обяви гладна стачка

Москвич 401 обра овациите на ретро парада
Москвич 401 обра овациите на ретро парада

Затвори