Нараства интересът към средно образование в чужбина

0

42% ръст на записаните в пансионни училища през 2022 г.

Повишен интерес към средно образование в чужбина се наблюдава през 2022 г. в сравнение с предходната, съобщават консултантите от „Интеграл“.

Заминалите в европейски пансионни училища т.г. са с 42 на сто повече спрямо 2021 г. Променят се и тенденциите при кандидатстващите. Увеличава се делът на учениците на възраст 13-14 години (50%) за сметка на 16- и 17-годишните – 40 %. Пътуващите за подготвителни програми след 8. и 9. клас са 10 на сто. Делът на учениците на възраст 11 и 12 години за тази година е 12%.

Най-предпочитани държави при избор на средно образование в чужбина са Великобритания (33 % ръст), Швейцария (200 % ръст) и Испания. Шест пансионни училища в Европа привличат най-много български ученици, в зависимост от техните интереси и индивидуални предпочитания. Това са Bromsgrove School (UK), Abbey DLD Group (UK), College Alpin Beau Soleil SA (Швейцария), Kings Education (UK), St. Clare’s Oxford (UK) и Taunton School (UK). Първите пет от тях ще присъстват на Специализирания ден на средното образование в чужбина, на 22 октомври 2022 г. в хотел „Интерконтинентал“ в София.

Представители на над 30 елитни пансионни училища от 7 европейски държави (Великобритания, Швейцария, Австрия, Испания, Италия, Белгия, Португалия), ще участват в събитието и ще проведат лични срещи със заинтересованите семейства. Шест от институциите попадат в топ 15 на света за 2022 г. според Luxe Digital. Това са St. George International School, Швейцария (#1), Collège Alpin International Beau Soleil, Швейцария (#2), Brilliantmont International School, Швейцария (#4), Leysin American School, Швейцария (#8), Cardiff Sixth Form College, Уелс (#10), Amadeus International School, Австрия (#11).

При избор на образователна система за средно образование в чужбина най-предпочитана остава британската A levels. Това е двугодишна програма след завършването на първи гимназиален етап, която служи за специализирана, задълбочена подготовка. Характерно за нея е голямото разнообразие от академични и практически профилиращи предмети; тясното профилиране в избраното направление и перфектните условия, които създава за прием в британските университети.

На не по-малък интерес се радва и програмата Международен бакалауреат (IB). При нея изборът на предмети също е голям, без това да ограничава бъдещите възможности за избор на университетска специалност. Тази програма се предлага и в България, но предпочитанията към чужбина са свързани с по-големия брой предмети, които се предлагат в отделни групи; възможността да се научи перфектно втори чужд език; разнообразните извънкласни занимания; специализираната подготовка за прием в университет.

По данни на консултантите от „Интеграл“ над 90% от децата, приети в западни колежи и университети задължително са пътували на езиков курс или езикова ваканция в чужбина. За сезон 2022 Великобритания отново се завърна на челната позиция като държава с най-голям интерес за езикови ваканции. Тя е следвана от Швейцария, която последните две години бележи сериозен ръст. Там курсистите имат възможност за изучаване на английски, френски, немски или испански, като обучението обикновено се комбинира с разнообразни странични дейности. Интерес през изминалото лято е имало и към дестинациите Франция, Испания, Германия. Все по-често учениците избират триседмичен формат вместо традиционния фаворит – двуседмичните ваканции.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Ученици от „Н.Й.Вапцаров“ дебатираха речта на омразата
Ученици от „Н.Й.Вапцаров“ дебатираха речта на омразата

Първият магазин в Ритейл парка отваря врати на 30 октомври
Първият магазин в Ритейл парка отваря врати на 30 октомври

Затвори