МВР с акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”

0

Инициативата е на „Пътна полиция”. Засиленият превантивен контрол ще продължи през цялата лятна ваканция.

В периода на лятната ваканция за учениците значително нарастват опасностите от тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти ГД „Охранителна полиция” за пореден път организира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”. През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Законът за движението по пътищата.

През този период служителите на пътна и охранителна полиция ще извършват засилен превантивен контрол и ще разясняват на децата и юношите дебнещите ги на пътя опасности при неправилно и внезапно пресичане на пътното платно, при управление на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, както и при пътуване без използване на обезопасителни колани и системи за превоз на деца. Предприети са мерки за установяване на местата с повишена опасност от произшествия с деца и юноши.

Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвраяване на инциденти. Стриктно ще бъде следено за спазване на ограниченията на скоростта в населените места. Ще се извършват проверки за използането на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни.

По време на акцията „Пътна полиция” ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение.

Препоръки към водачите

– Когато забележите деца на и край пътното платно, намалите скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно втурнало се да пресича улицата или тичешком излязло на пътя дете.
– Поддържайте по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешехоните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент!
– Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.
– Бъдете предпазливи при разминаване с товарен автомобил! Съвсем естествено вниманието на децата бива привлечено от по-голямото превозно средство.
– На местата за почивка извън населените места опасността от инциденти е по-голяма. Преминавайте бавно и с повишено внимание покрай тях.
– Когато застигнете деца на велосипеди, които често се движат на групи, или мотоциклетисти без предпазни каски, намалете скоростта значително и ги заобиколете, като спазвате възможно най-голяма дистанция.
– В селата и малките градчета може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша – бъдете предпазливи.

Препоръки към родителите

– Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя!
– Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.
– Проучете къде и с кого ще изграе детето ви през ваканционните дни, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него и приятелите му най-подходящите и безопасни места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно автомобилно движение.
– Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Нека това да става във ваше присъствие.
– Управлението на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши е причината за редица злополуки с тежки последици. За управление на скутер също се изисква правоспособност /категория „М”/ и използване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допускате вашето дете неправомерно да управлява мотопед или мотоциклет. Ако е необходимо, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите нещастен случай.
– Задължително използвайте обезопасителни системи /седалки и столчета/ при превозване на малки деца в автомобила.

Препоръки към децата и юношите

– За игра избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение.
– Внимателно се оглеждайте и двете посоки на движение и пресичайте само на зелен сфетофар или на пешеходна пътека, когато платното е напълно свободно.
– На оживени кръстовища не тръгвайте да пресичате веднага щом светне зеленият сигнал на светофара. Огледайте се внимателно дали всички автомобили са вече спрели.
– Никога не пресичайте платното тичешком! Спрете и внимателно се огледайте за приближаващи автомобили.
– Не пресичайте на места извън кръстовищата и пешеходните пътеки или между паркирани край пътното платно автомобили – това е изключително рисковано.
– Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте задължително предпазния колан, като напомняте и на другите пътуващи в автомобила да сторят това.
– Отказвайте да се возите на стари, неизправн, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
ВиК пропадна в собствената си яма (ВИДЕО)
ВиК пропадна в собствената си яма (ВИДЕО)

Очакват засилен трафик на Маказа
Очакват засилен трафик на Маказа

Затвори