МС даде на Община Харманли Извора на Белоногата

0

По решение на Министерския съвет с днешна дата община Харманли получава управлението върху имот – публична държавна собственост в м. „Хамаза“ – терен с площ 8499 кв. м и разположената в него културна ценност „Герганина чешма“ ( „Изворът на Белоногата“).

Общината ще предприеме мерки за защитата, опазването и популяризирането на културното наследство чрез различни средства за финансиране, като програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Министерството на културата (МК), средства от бюджета на общината или чрез финансиране от различни европейски проекти и програми.

Община Харманли е изготвила инвестиционен проект „Благоустрояване местност ,,Изворът на Белоногата“, съгласуван с МК през 2016 г., е записано в решението на МС.

Изворът вече не е ничий, след като областната управа в Хасково, Министерество на културата и МРРБ решиха  в края на месец май дългогодишния проблем за собствеността и предложиха да бъде предоставен безвъзмездно на община Харманли. Сагата чий е всъщност Изворът на Белоногата и кой е неговият стопанин продължи от 2016 г. до май тази година.

Няколко месеца по-рано с открито писмо до министъра на културата поетесата и общественик Светлана Николова от Харманли сигнализира, че тази ценност е изоставена на произвола на съдбата и се руши, като апелира спешно да бъдат предприети мерки.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Скандал с боклука на Хасково(ВИДЕО)
Скандал с боклука на Хасково(ВИДЕО)

Омбудсманът против скока в цената на водата за Хасково
Омбудсманът против скока в цената на водата за Хасково

Затвори