Момчето, за което няма бряг

0

В песента на Асен Кисимов се пее: “Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече. Няма как.” Така преди около две седмици киберсигурността на България, ей така, изтече. Всички знаем за кой случай ви говоря – за този с изтеклите данни от НАП. Държавният орган, който, със сигурност, не всички харесват.

Реално погледнато, в днешно време, всичко тече и всеки може да получи това, което търси. Само да има желание и воля, за да го направи. Всеки ползва “синият брат” – (Facebook). Там всичко изтича не през час, не през два, а ежесекундно. Считаме, че ние не пускаме толкова голяма информация за себе си – само снимки, постове, сторита, тагваме се от някъде. И това е достатъчно за хората, които имат воля, за да разберат повече за теб – кой си, защо си. Така, както се случи с “Кеймбридж аналитика”, където личните данни от “Фейсбук” на милиони хора изтекоха, въпреки това не бяха огласени. И компанията – (Facebook) бе глобена с 5 милиарда долара. Но тук още изтекоха и хоп разцъфтяха.

В малкия град живеят много хора. Сред тях хора с голям и малък бизнес. Хората от големия бизнес не харесват тези от малкия, защото, все пак, малкият бизнес взима от клиентите на големия. Така конкуренцията не те харесва и иска да ти навреди.
Ами, сигурно, ако искат ще разберат как да ни навредят, защото: тече, всичко тече.

Доста често и хората, с които журналистите се срещаме, не ни харесват. Взимат ни на мушка, както се казва. Е, сега вече е лесно, този, който не те харесва, да намери информация за теб. Защото всичко тече като Ниагарския водопад.

Знаете ли къде ще е спокойствието? В държавата, а защо в държавата ли? Защото на фона на изтичането на тези 5 милиона лични данни държавата е видимо спокойна. Нашият премиер е “възхитен” от хакера. Бил добър и такива хора трябвало да работят за държавата. Все едно няма нищо лошо аз да знам всичко от точка А до точка Б за човека X. Европа дали би се “възхитила” от хакера и дали ще иска той да работи за Европа. Ами, ако от ЕС следят мислите на премиера ни, то трябва той да работи в Европа. И така вече нещата се превръщат във фентази филм.

Заговори се, че Комисията за защита на личните данни ще глоби НАП. Тоест държавата. Не, няма да е държавата, а ние данъкоплатците. И така, КЗЛД каза, че ще глоби държавата. След това обаче се чу, че и Комисията за защита на лични данни е хакната. Сега от приходната агенция направиха приложение, чрез което хората да проверяват дали са им изтекли личните данни. Това приложение дали има добра защита срещу хакерите? Имам едно съмнение, което се прокрадва в мен. В това приложение, за да си провериш дали са ти изтекли личните данни трябва да въведеш пак личните си данни. И ако това приложение отново го разбият и хоп всичко тече.

Ей това е един кръговрат.

В крайна сметка държавата обвини 20-годишния младеж Кристиян Бойков. Ако това е извършителят, изводът е, че един 20-годишен младеж, представящ се за “руснак” хакна държавата.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Самолет
Погват авиопревозвачите от и до България заради закъснения

Над 50-килограмов сом уловиха хасковлии
Над 50-килограмов сом уловиха хасковлии

Затвори