Младежите желаят да станат IT-специалисти

0

Най-желаната специалност сред зрелостниците от Хасковска област е Информационни технологии.

Това показа анкетата, организирана от Областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и Младежкия областен съвет за иновации, в рамките на съвместната инициатива Борса „Бъдеще“.

В он-лайн проучването, което се проведе от 21 април до 5 май, участваха 625 ученици от 8 до 12 клас. Над 55% от участниците в анкетата са настоящи кандидат-студенти. Момичетата, завършващи 12 клас, предпочитат да се развиват в сферата на стопанското управление, образованието и здравеопазването. Младежите от випуска са се насочили към IT сферата, спорта и обществената сигурност.

Пълният анализ на данните и резултатите от анкетата бяха обработени съвместно с младежите от Съвета и експертите от Центъра за кариерно ориентиране Хасково. Те ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Младежки областен съвет за иновации – https://www.facebook.com/MOSI.Haskovo/ на 18 май 2020 година.

От тази дата стартира и кандидатстудентската борса „Бъдеще“. Тя ще се проведе изцяло на фейсбук страницата на Младежки областен съвет за иновации. В рамките на една седмица учениците от Съвета ще публикуват индивидуална информация за държавните университет, съдържаща презентационни материали, информация за университета, факултети и филиали и дати на предстоящи кандидатстудентски изпити.

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова лично изпрати писма на всички държавни университети в страната с покана да се включат в Борса „Бъдеще“. „Тази година поради епидемиологичната обстановка в Хасково не можа да се проведе кандидатстудентска борса. Затова се радвам, че въпреки всичко заедно с Младежите успяхме да се организираме и да направим такава он-лайн.

По този начин се положи началото и на едно добро сътрудничество между висшите учебни заведения и регионалната власт в полза на бъдещи проекти и начинания свързани с кариерното ориентиране на младите хора от областта.“- коментира д-р Здравкова. Областният управител заяви още, че диалогът между областна администрация и държавните ВУЗ-ове е само началото на един процес на сътрудничество, който ще бъде в подкрепа на учениците и бъдещите студенти.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Нафиркан до козирката събори дувар в Стамболийски
Осъдиха двама за трафик на близо 19 кг хероин

Катастрофа
Харманлиец избяга от ПТП с блъснато момиче

Затвори