Младежи борят агресията със спорт

0
Divel

Младежи от Хасково ще борят агресията със спорт. „Спортът е по-добро решение“ обединява младежи от Русия, Украйна, Сърбия, Македония и България

Днес 33 младежки лидери от 8-ми до 12-ти клас, от Украйна, Сърбия, Русия, Македония и България от Хасково се включиха в мащабна младежка кампания, озаглавена „Спортът е по-добро решение“. Кампанията, започнала днес и ще продължи до 26 август по река Арда, в планината Родопи, на връх Столетов в Стара планина и в български градове с вековна история като Плевен и Габрово.

Старско

Любопитното е, че участниците от Русия, Украйна и Сърбия са етнически българи – таврийски българи от Бердянск (Украйна), банатски българи от Тимишоара (Румъния), българи от Западните покрайнини от Босилеград и Димитровград (Сърбия), бесарабски българи от с. Делени (Украйна) и от Санкт Петербург (Русия). Те имат български корени, възпитани са в любов към българското и говорят български език – онзи български, който са говорели нашите деди.

В продължение на 12 дни заедно с хасковските си връстници те ще преплават с каяци едни от най-живописните места по река Арда, ще карат велосипеди, ще живеят заедно в палаткови лагери, ще дискутират проблеми от тяхната среда, свързани с агресията, ще се учат как да я разпознават и как да я овладяват, ще разкажат защо са предпочели спорта и как той ги мотивира да бъдат по-добри и по-толерантни хора.

На 24 август младежите ще присъстват на 142-та годишнина от историческата битка при Шипка, където се очаква да има мащабна възстановка на епичните боеве на българските опълченци през 1877 година. Предвидени са още посещения на емблематичния етнографски комплекс „Етъра“ и на Панорама „Плевенската епопея“.

Обединява ги една обща кауза – да докажат, че агресията не е начин на решаване на сложните житейските ситуации и че спортът е техният избор за овладяване на гнева.

Едно от важните послания, което ще бъде отправено сред участниците е необходимостта от толерантност във всичките й измерения, разпознаването на собствените и чуждите агресивни реакции, и начините за справяне с тях. Спортът и двигателната активност в свободното време ще бъдат представени като средство, чрез което младежите могат да придобият необходимите умения за превенция на агресията около тях и да бъдат устойчиви на влиянието на външните фактори и средата, в която живеят.

По време на похода са предвидени многобройни спортни прояви, които ще бъдат повод за изграждане на добри взаимоотношения между младите хора, както и за създаване на нови младежки общности с интерес към спорта и двигателната активност.

За да преодолеем дефицита от общуване „лице в лице” на българите извън България с връстниците им в България, при посещение на градовете в България са предвидени и 7 срещи с местните младежи.

Организатор на кампанията е клубът по Клуб по водни и гребни спортове в тихи и бързи води „Преображение“ – Хасково, със съдействието на дългогодишни деятели на спорта и туризма от нашия регион, сред които Недялко Атанасов, Стефан Аврамов.

Кампанията е подкрепена и от Министерството на спорта.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Станислав Дечев поздрави полицията за празника
ГЕРБ заложиха на Станислав Дечев

Осветиха 9-метров кръст край Сусам
Осветиха 9-метров кръст край Сусам

Затвори