Мирослав Хусков: Държавата може, ама не иска да ни помогне

0

Представете се. От кога се занимавате с животновъдство?                                                                                                                                                                                            Мирослав Хусков от село Плевун, община Ивайловград. Баща ми от доста време се занимава със животновъдство, аз започнах от 2003 година. Заедно с него гледаме овце.

В момента колко животни отглеждате?
В момента са 340 овце майки и около 60 крави.

Как се справяте и какво е търсенето на месо и мляко?
Намаля търсенето от година на година. Миналата година агнетата ги продадохме на 4,30 лева за кг на едро. Не ги продаваш, а просто гледаш да се оттървеш да не ти останат. Овчето мляко преди 5 години го изкупуваха на 1,25 лв литъра. Тази година го вземат на 1 лев, всяка година намалят цената.

Какви трудности срещате?
Правим каквото се иска от нас, не може да се справим с всичко сами. Да си търсим пазар и да реализираме продукцията. Според мен липсва държавата, която да гарантира пазар и регламентирани цени. За да има яснота и човек да знае за какво работи.

Има ли решение?
Все викаме хайде следващата година ще е по-добре и така вече 15 години. Вместо да се оправи нещо, нищо не се променя. До миналата година казваха, че поне овчето мляко се търси и е ценно. Сега трудно го пласираме, даваме го само за левче. На се вижда някаква искра, някаква перспектива да се оправят нещата. Да ни стимулират да увеличаваме стадата и да правим сериозни инвестиции. Тотално се объркахме и отчаяхме, мисля, че държавата може да направи нещо, но тя не иска да го прави.

Гергьовден е празник на селото, как ще го посрещнете?
Гергьовден си ни е празник на селото, правим традиционно агнето в пещи като го пълним и печем, и след това го отпразнуваме подобаващо, па на другото май…му.

Научихме, че гергьовденското агне тук се прави в трап. Може ли да кажете как?
Копае се една дупка в земята, предварително няколко часа се обгаря с огън вътре в нея. След това се почиства жарта и пепелта. Агнешкото се прави на порции, овкусява се, завива се в книжна хартия и се полага в трапа. Стои изцяло в земята заровено и отгоре се поддържа слаб огън. За около 3 часа е готово.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Димитър Кумчев от Асеновград е абсолютния шампион в Караманци
Димитър Кумчев от Асеновград е абсолютния шампион в Караманци

m5 TI6O f70a3
Караманци почете 34 години от съпротивата срещу възродителния процес /видео/

Затвори