Минало (не)забравимо

0

Ники Кънчев се завърна. Денсинг старс се завърна. Биг Брадър се завръща. Под прикритие се завръща също. Ретро игрите изживявят възход. Холивуд не спира да бълва преработки на хитови продукции от миналото с безкрайни продължения.

Къде се затика новото? Онова, което толкова яростно ни се предлагаше, като новото нормално? Успяха ли поне една продукция да възпроизведат, която да не поляризира хората? Която да не оставя лош вкус в устата, като все едно са ти натикали горчива отрова? Телевизиите в световен мащаб не успяват да задържат вниманието на новото поколение. Доминацията на филми за супергерои в Холивуд спря от раз в момента, в който започнаха целенасочено да сменят полове и да се опитват да бъдат политическо либерално коректни. Очевидно евроатлантическите псевдолиберални толерантни налагания не работят.

Някъде там все още има светлина в тунела и всички тези „завръщания“ показват точно това. Че светът, че хората няма да се оставят да бъдат превзети толкова лесно. Показателна е и ответната реакция на зрителите, когато BBC направи опит за адаптиране на Троя от Омир с чернокож Ахил.
И точно тези тънки вметки, подмятания, как да разсъждаваме, какви ценности да имаме, кого да толерираме, изяде главата на змея. Историята винаги се повтаря и революцията винаги изяжда своите деца. Либерализмът се самоизяде. И хората, зрителите, аудиторията, е красноречива в това отношение- не се „смля“ нищо ново и нищо ново не мина без жлъч от повсеместна критика, обобщаваща се в едно изречение: „Как може да ни насилвате да гледаме неща, които не харесваме?“.

Единственото решение за гарантиран рейтинг остана да внедрим нещо от старите хитови продукции, продължаващи да се гледат до безкрайност. Но всъщност тук е и разковничето- хит и безкрайност. Защо няма да омръзне „Сам вкъщи“? Защото работи, защото не се взема насериозно, защото не ти набутва в гърлото евроатлантически ценности.

Нели Фуртадо, Джъстин Тимбърлейк и Тимбаланд се завърнаха и записаха нова песен заедно. Ози Озбърн записа нова песен- явно това трябва да бъдат отговорите на хората срещу новия световен либерализъм. Пропагандата ни прави тънки намеци колко толерантни трябва да бъдем към неестествените „промени“ и колко е готино да си чернокож Ахил, ние ще отговаряме, като продължаваме да задържаме интереса си към времената, когато все още индивидуалността и това да мислиш критично и самостоятелно значеха нещо.

Сега е момента Милена Славова да напише нова песен. Романът на Джордж Оруел „1984“ все още е антиутопичен и за да си остане такъв, а не пророчески разказ, решението е нов вик към добре (не)забравеното минало.

Обратно на наша територия- телевизионните формати от миналото с полуовехтели, но все така забавни водещи, актьори и герои на миналото явно са (не)очаквано добра комбинация за спечелването на така търсената аудитория от нови дигитализарани деца.

Бягство към победата, предаване продуцирано от екипа на Слави Трифонов, също се завръща и то в ефира на БТВ. В бейзбола има един термин, описващ красноречиво това завръщане- хоумрън- тогава, когато батърът обиколи всички бази и се върне в хоума само с един удар.

Явно е плодотворен период на СВЕТОусещаве в глобален план за всички. Явно това е отговорът на света, на хората срещу глобалното превземане на решенията и ценностите ни. Както и периодично публикуват в тяхната фейсбук страница химикалки “BIC”: „Защо да разваляме нещо, което работи“, а то наистина работи. Интернет пространството в момента е като виртулна релност,която те води на разходка из 90-те. Така че най-трудната част е постигната- да приковем вниманието на новото поколение. Ами, приковано е, дори има интерес. Сега просто не го изпускайте, драги медии.

Сега е моментът да ни подскажете с тънък намек как да се борим, как да яхнем юздите на новите времена, да ни покажете оръжието, с което да се борим срещу една утопия, която се превръща в много точно предсказание и и се движи с много бързи темпове. Не ни превръщайте отново в зомбирани, забили глави в земята, немислещи нискоклетъчни организми, които ги е страх да излязат на разходка под дъжда. Сега е моментът да ни продиктувате нормалност.

Хванахте ни вниманието, сега е ваш ред!

Автор: Николай Чакъров

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Майстор готвачи от София месиха натуралната трахана с Теменужка Матева(ВИДЕО)
Майстор готвачи от София месиха натуралната трахана с Теменужка Матева(ВИДЕО)

Списание „Южно утро“ издаде своя седми брой
Списание „Южно утро“ издаде своя седми брой

Затвори