Миллиет: Стотици мигранти пристигат в Одрин

0
Divel

На ГКПП Капъкуле турско-българската граница има наплив от мигранти, пише вестник “Миллиет”.

Те са тръгнали след полунощ към Одрин на големи групи. Освен сирийци, пристигат и мигранти от Иран, Ирак, Мароко и Пакистан. Вървят направо през нивите и не се спират пред нищо. Част от тях напредват към Пазаркуле – турски ГКПП по суша, на границата с Гърция, край селището Къраач.

Старско

Големи групи мигранти, жени, деца, мъже са се струпали от полунощ край Дикилли, област Измир, откъдето по море може да се премине към Гърция.

В отговор на въздушната атака на сирийските правителствени сили срещу турската армия в района на Идлиб, при която са били убити 33 турски войници, Анкара реши да отвори границите към европейските държави – Гърция и България за безпрепятствено преминаване на милиони сирийски бежанци.

Решението е било взето на снощното заседание на турския Съвет за национална сигурност, който заседава в продължение на шест часа под ръководството на президента Ердоган.

Дадено е било нареждане на турските гранични власти, охраняващи границите по суша и по море, да се оттеглят, за да минават бежанците безпрепятствено.

Анкара и лично Ердоган и преди това е заплашвал, че Турция може да пусне милионите бежанци към Европа, но се смяташе, че няма да го направи, коментира турски анализатор, който пожела анонимност. По думите му ситуацията е идентична с тази отпреди няколко години, когато хиляди мигранти се струпаха на границите към Гърция и България. Тогава Анкара след преговори с ЕС спря потоците към Европа.

Същият източник посочи още, че в създалата се ситуация е много важна позицията на НАТО и на ООН. Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник “Катимерини”.

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да “отвори вратите” за бежанския поток към Европа.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Бутнаха двадесетолевка на ченге
Младежи счупиха врата на асансьор на пасарелка

Намериха 3 940 къса безакцизни цигари във Фолксваген
Продавачка държи безакцизни цигари

Затвори