Марин Райчев, „Спаси Хасково“: Няма да позволим Хасково да върви към упадък!

0

Марин Райчев е водач на листата на „Спаси Хасково“, която на изборите за общински съветници на 23.06.2024г. се явява с мандата на ПП „Ние идваме“ с номер 60 в бюлетината.

При харченето на общинския бюджет има доста тревожни тенденции. Например, при разходите за договори за външни услуги, за събиране на боклука, за командировки, разходите и неустойките по загубените дела. Това заяви в интервю Марин Райчев, лидер на „Спаси Хасково“ и водач на листата, която е с мандата на партия „Ние идваме“ под номер 60 в бюлетината за изборите за общински съветници на 23 юни.

„Изискахме справки от кмета, но получихме цинични отговори с по едно изречение. Всеки може да ги прочете и да си направи изводите за поведението на кмета и общинските съветници, които го подкрепят. Това на практика е отговор към всеки хасковлия, поискал да разбере как се харчи бюджетът, защото парите идват от неговия джоб, но се управляват, като че ли са на частна фирма, която се източва“, каза Райчев.

Той даде пример с разходите за хонорари на адвокатски кантори, неустойки и броя на загубените дела, които са се вдигнали поне 2-3 пъти в сравнение с неговите предшественици. За 2019г. общината е платила около 380 хил. лв. разноски по дела. При ГЕРБ само за 2023 г. тези разходи надхвърлят 1,2 млн. лв. Има дела, които общината се отказва да продължи да води след осъдително решение на първа инстанция. „Разгледахме доста от тези дела. Оставаме със съмнението, че умишлено се е работило в тази посока“, подчерта Райчев.

Лидерът на „Спаси Хасково“ даде заявка, че и в следващия Общински съвет „нито ще даваме задна, нито ще ги оставим да продължат да водят Хасково към упадък“. Той предупреди, че има злоупотреба с административни правомощия. Водят се дела, за които се знае, че общината ще загуби, съдейки по съдебната практика. Има рязко увеличение и при разходите за договори за външни услуги. „Ние, като общински съветници, ще упражним контрол над общината, защото това е основна функция на Общинския съвет“, заяви лидерът на „Спаси Хасково“.

Изграждането на нова индустриална зона е решението, което ще има бърз и реален ефект върху местната икономика. „Младите хора трябва да имат перспектива. Да имат избор и възможности за професионално развитие. Това става, когато има предприятия и фирми, които инвестират в иновации и технологии. За съжаление, от доста години се води целенасочена политика за затваряне на Хасково за инвеститори. Тези зони са доказано работещ модел в Стара Загора, Пловдив, Божурище и други градове“, сподели Марин Райчев. Той напомни, че „Спаси Хасково“ внесе докладна и беше одобрена. Следващата цел е Общинският съвет да задължи общината да отпусне средства за проектиране на зоната.

На въпрос за това дали „Спаси Хасково“ и политическите партии трябваше да касират изборите Райчев отговори, че за установяването на истината не може да се съжалява независимо от последствията. Няма подходящ и неподходящ момент за нея. „От нас зависи какви изводи и поуки ще си направим. Всички видяхме резултата от парламентарните избори, когато не се гласува“, подчерта Марин Райчев.

Той посочи, че през годините ГЕРБ целенасочено е отслабил Общинския съвет. Само че кметът и една стотинка не може да похарчи без съгласието на съвета. „Точно опозицията попречи на кмета да прокара решението за поредните фотоволтаици на хиляди декари общинска земя. Но сегашния Общински съвет на първото си заседание прие това решение, което коства на Хасково 380 млн. лв. загуби. Това нагледно показва колко е важно кой е в общинския съвет, коментира Райчев.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Професионален скенер купува по проект библиотеката в Димитровград
За „Пътешествия в миналото“ записват от музея в Димитровград

Гимназисти от специалност „Рекламна графика" с изложба в Паскалевата къща
Гимназисти от специалност „Рекламна графика” с изложба в Паскалевата къща

Затвори