Мария Габриел награди най-успешните в Европа малки и средни цифрови предприятия

0
Divel

Най-голямата европейска конференция за цифрова политика Masters of Digital 2020 събра тази година в Брюксел над 400 висши представители от света на цифровите технологии и водещи политически фигури.

Гвоздеят на конференцията беше връчването на наградите Future Unicorn, които се дават на успешни европейски МСП, цифровизирали своя бизнес и предлагащи иновативни цифрови продукти и услуги.

Старско

„Иновациите, изследванията и образованието са ключови за подготовката ни за бъдещето. А това бъдеще, без съмнение, е цифрово. Цифровата трансформация е важен инструмент за справяне с основните глобални предизвикателства на нашето време – от климатичните промени, през демографските проблеми до здравето.

Силно вярвам, че иновативните компании като номинираните за наградата, ще преодолеят тези предизвикателства, и че европейската цифрова индустрия ще процъфтява на неутрален за климата континент“, заяви българският еврокомисар. Тя представи постиженията на настоящата програма „Хоризонт 2020“, която ще бъде надградена с неколкократно по-голяма подкрепа за иновациите чрез „Хоризонт Европа“, стартираща през 2021 г. Ресурсите ще бъдат насочени към т. нар. мисии за борба с рака, изменението на климата, интелигентни градове и други. Европейският съвет за иновации (EIC) ще има централно място, особено като подкрепя пробивните иновации. 70% от бюджета му са за МСП, което ще помогне на иноваторите да създадат пазари на бъдещето, да привлекат финансиране и да разгърнат компаниите си.

„Трябва да съпоставим амбициите си с нашите ресурси. Ето защо Европейската комисия предложи бюджет от 100 милиарда евро за „Хоризонт Европа“. Това е значително увеличение в сравнение с „Хоризонт 2020“. Окончателните цифри ще зависят от резултата от текущите преговори между държавите-членки относно многогодишната финансова рамка. Предвид възможностите и предизвикателствата, които ни предстоят в бъдещето, сега трябва да инвестираме в европейски изследвания и иновации повече от всякога. Бих искала да ви призова да направите каквото е по силите ви, за да убедите националните си правителства да направят това реалност“, апелира Мария Габриел към участниците.

Като предизвикателство пред успеха на цифровата трансформация тя открои цифровите умения. Недостатъчно добрите цифрови умения пряко влияят върху заетостта и приобщаването. Затова стартираният през 2018 г. План за действие в областта на цифровото образование ще бъде актуализиран до края на годината с по-амбициозни действия. Обновеният план ще подкрепя с по-голяма сила изграждане на образователни системи, подходящи за цифровата ера. Медийната грамотност също е ключов компонент на плана, защото предизвикателства като дезинформация и липса на доверие в демократичните институции изискват способността за разбиране и взаимодействие с технологиите по критичен начин.

„Ние знаем предизвикателствата, но можем да видим и възможностите. Знаем силните си страни и знаем къде ще трябва да се подобрим. Цифровите иноватори са ключовите играчи и Европейската комисия ще продължаваме да ги подкрепяме”, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Европейските избори през 2019 с рекорд при гласуването на младите хора
Европейската комисия представя преглед на икономическото управление на ЕС и стартира дебат за бъдещето му

БМВ изхвърли Ауди на 5 метра и прати шофьора в болница/ВИДЕО/
БМВ изхвърли Ауди на 5 метра и прати шофьора в болница/ВИДЕО/

Затвори