Мария Габриел: България е дала своя достоен принос за напредъка на науката, иновациите и технологиите в полза на обществото

0
Divel

По случай годишнината от Освобождението на България, на 3 март еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел откри в сградата на Европейската Комисия в Брюксел изложба посветена на приноса на българските откриватели и изобретатели към световния научен прогрес.
В рамките на изложбата ‚В света на българските откриватели и изобретатели‘, вчера тя предостави възможност за популяризиране на постиженията на единадесет от големите имена в българската наука, като Асен Йорданов, Джон Атанасов, акад. Ангел Балевски, проф. Иван Странски, проф. Виден Табаков и други. Тя запозна гостите на събитието с техните научни постижения и технологии, променили начина ни на живот и довели до фундаментални научни открития. Комисар Габриел подчерта приноса на българските учени в области като развитието на компютрите и космонавтиката, открития в областта на химията, физиката, медицината, авиацията и др.

С родолюбиви стихове се обърнаха към участниците най-малките ученици от българската секция в Европейското училище в Брюксел. Гостите се насладиха и на магията на прекрасните български гласове в изпълнение на българския хор в Брюксел.

Старско

Към участниците с поздравителен адрес се обърна и г-н Боил Банов, министър на културата на Република България. Той заяви: ‚Нека си пожелаем тази изложба, посветена на постиженията на българските откриватели, да продължи да бъде обогатявана и да добавяме към нея нови и все по-значими за човечеството изобретения и открития‘.

Изложбата беше посетена от представители на дипломатическия корпус, служители на европейските институции, както и българи работещи в Брюксел.

Комисар Габриел заяви също: „Пожелавам на всеки българин да носи България в сърцето си, да познава и да се гордее с направеното от нашите предшественици и да даде своя принос за по-доброто бъдеще на България и Европа.“

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Две двойки получават средства за ин витро процедури
Две двойки получават средства за ин витро процедури

47-годишен рецидивист остава в ареста за кражба на портфейл
47-годишен рецидивист остава в ареста за кражба на портфейл

Затвори