Всеизвестната българска народна поговорка гласи, че храната прави борбата, а апетитът идва с яденето, казва друга.
В съвременен вариант може да се каже също, че храната прави парата. Оказа се, че произведено в България овче сирене е направено от краве мляко. За невороятната иновация КЗК залепи глоба от 1 046 337 лв. на известен роден производител. Това е 0.3% от оборота на предприятието за 2023 г. С 0.1% от оборота за същата година и за същото с 46 018 лв. е санкционирана друга наша фирма.
Да замучиш от удоволствие, докато си хапваш овче сиренце, би казала лисицата на гарвана. Тази глоба подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Глобените категорично оспорват експертизите, направени в хърватска лаборатория, където пробите са пратени от БАБХ.
Мучащият привкус обаче си остава в устата и за сметка на многострадалния потребител. А дали само овчето сирене е от крава, това е друг въпрос, който продължава да виси като обосновано предположение. Отдавна се спори кои са началото и края на кренвирша, защото отговорът на този въпрос е в съставките му. Същото важи и за пастетите, които, ако не са от гъши дроб, не бива да се казват така.
Каквото ще реши съдът по казуса с глобите тепърва предстои да разберем. Барем да влезем в Книгата на рекордите “Гинес” като единствената страна в света, прославила се, че от краве мляко става овче. Затова, когато си поръчвате пилешки крилца, питайте дали са телешки или свински. Добър апетит!
Автор: Развигор Разколников