Льохман или лумпен? По-добре първият

0

През изтеклите, като пясък между пръстите, първи дни на Новата година българският народ влезе в нови разделения и дори на заден план останаха споровете между Путинофили и Путиновфоби.

Първо беше филмът за Ботев. Каквото и да се дрънка по тази тема е ясно, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“!

Знаете ли каква е разликата между льохман и лумпен? Льохман е висок, отпуснат, непохватен човек, който, откъдето мине, събаря всичко. Нещо като слон в стъкларски магазин в добрия и комичен смисъл на това съществително нарицателно. В българския филм – „Любовното лято на един льохман“, се казва, льохманът се самоуби. Направи го, защото беше неразбран, не разбираше себе си и, най- важното – не искаше да пречи на никого. Мир на праха му!

Страшното е, когато умрелият льохман възкръсне или се прероди, както ви се харесва, в лумпен. В буквален смисъл лумпен е човек извън своята класа и обичайната си работа. След това с точка и запетая е допълнено „бедняк, скитник“. И така, прероденият или възкръснал в лумпен льохман започва да се държи типично по български. Тресе го манията за величие, бърка сатирата със сатър и главната му цел е да обижда другите. Хейтър, сега така е модерно да се казва, май.

Така тази еманация, по-точно деградация в лумпен от льохман роди новото разединение и поляризиране на мнения с онази песничка за Лена Бориславова. За разлика от славните години на изчерпаното шоу по песнопойката на Добри Чинтулов през 90-те години на миналия век, сега темата е нещо като по Български фолклорен еротикон с пълна липса на оригиналност. „За крадец не ставаш, сине“, както пееха по друга крадена мелодия на „Дийп Пърпъл“. Тя вървеше по времето на Жан Виденов като премиер.

Скъпи сънародници, лумпенизирането няма да ни доведе до нищо. Нека всеки сам си избира – льохман или лумпен, по-добре е първият от изброените. В противен случай жална им майка и на Съединението, и на Силата!

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Баба Николинка поведе хорото и яхна магарето Пенка/ВИДЕО/
По нов стил: Днес е Бабинден!

„Приказка в сегашно време“ е предизвикателната тема на конкурс за пишещи младежи
„Приказка в сегашно време“ е предизвикателната тема на конкурс за пишещи младежи

Затвори