Любопитно от областта: Училище „Захари Стоянов“ в Любимец

0
Divel

В рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, ще ви разкажем за най-старото училище в община Любимец – НУ „Захари Стоянов“ и защо то носи името на големия български възрожденец, писател и публицист Захари Стоянов.

Първото училище в Любимец отваря врати в далечната 1848 г. и представлява малка сграда в църковния двор. Там децата се обучават на гръцки език. По-късно, през 1864, в училището се въвежда българското четмо и писмо, което поставя началото на възрожденското училище, чийто наследник днес е Начално училище „Захари Стоянов“.

Старско

В периода между 1889 г. – 1890 г., с развитието на културата и просветната дейност, местните хора все повече осъзнават нуждата от нова сграда, в която децата им да се образоват. Затова жителите на Любимец изпращат делегация в Министерството на народната просвета в София, за да поискат средства за строежа на училището. Делегацията се обръща с молба към Народното събрание, чийто председател по това време е Захари Стоянов. Той приема любимчани с голямо внимание и ги изслушва. Захари Стоянов уважава молбата им и при гласуването на бюджета на министерство са отпуснати средства за строежа на училището в Любимец. Новата сграда на Началното училище е построена през 1892 г. От благодарност и почит към Захари Стоянов Общинският съвет решава новото училище да носи името на този велик радетел на българщината – Захари Стоянов.

И до сега училище „Захари Стоянов“ в Любимец остава емблематично място, в което децата получават добро образование и се учат в духа на патриотизма и любовта към родината.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Не пускат в общински имот двама съветници в Харманли
Не пускат в общински имот двама съветници в Харманли

Бурен вятър и топло време в последния ден от януари
Бурен вятър и топло време в последния ден от януари

Затвори