Купуването и продаването на гласове са представление

0
Divel

Както все по-често отбелязваме, идват избори – парламентарни.

„Винаги съм казвал, че избори с повече от един кандидат е страшна бъркотия!“ Този цитат политически зевзеци преписват на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Може обаче и да е на Сталин. А факт бе, че до 1989 г. у нас кандидатите бяха от 2 партии, или по-точно максимум от една и половина – БКП и казионното БЗНС. Масовостта и резултатът бе от ясне по-ясен: 99.9 на сто гласуподаватели упражняваха правото си на вот и то винаги за когото трябва.

Старско

Сега сме в демократично-популистки период вече почти 32 г. Доказан факт за съжаление, че през тези години българският народ или по-точно част от него отива на избори, но избор няма. Тъжен факт е и историята за разговор между съпартийци по време на кампания:

– Ало,къде си? Каква е тази веселба, която се чува около теб?

– Между млади и весели хора във факултета. Убедих ги да гласуват за нас на изборите.

– Велик си! А какво мислят за нашите политически идеи студентите от този факултет?

– За какви студенти, за какви идеи ми говориш, бе?! В квартал „Факултета“ съм…

Заради такива случки задължителният лозуг за политическа реклама: „Купуването и продаването на гласове са престъпление“, трябва да се промени в: „Купуването и продаването на гласове са представление“.

Така е, уважаеми зрители – с всеки вот ние се движим към нашето светло минало! А и за да звучим проевропейски ориентирано, може да отбележим и нещо по-тъжно за България: В избирателните урни се поставя праха на човешките надежди. Тъжно, но вярно, нали?

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл[email protected], очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Традиционно зарязаха край Свирачи/ВИДЕО/
Традиционно зарязаха край Свирачи/ВИДЕО/

"Ивайловградски въпрос" е поздрав за празника на града 14 февруари/ВИДЕО/
“Ивайловградски въпрос” е поздрав за празника на града 14 февруари/ВИДЕО/

Затвори