Кунчев: Ако задържим тенденцията, ограниченията падат в края на януари

0
Divel

Ако се задържи тенденцията за спад на броя на заболелите, въведените през ноември ограничения могат да бъдат отменени в края на януари, каза днес пред БиТиВи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от Дневник.

“Страшно много ни се иска да отменим ограниченията, но правилният отговор е, че ще го направим, когато това стане възможно. Това което постигнахме до момента ни дава голяма надежда”, поясни той.

Старско

Попитан, как се отнася нарушаването на ограниченията по време на Богоявления с мъжкото хоро в Калофер, Кунчев каза, че не е бил много подразнен. “Нека се ограничаваме, да пазим себе си и другите, но да не забравяме, че освен здравето има и дух”, допълни той.

На въпрос, дали би препоръчал насрочване на изборите за по-късна дата от спряганата за момента – 28 март, Кунчев каза, че не би го направил. Той поясни, че е абсолютно невъзможно да се правят сериозни прогнози за развитието на епидемията. “Логично е да си мисли, че ще спадне заболеваемостта, но никой не може да го гарантира”, допълни още Кунчев.

Той уточни, че официални указания, как точно да се проведат изборите, още няма, като за момента само са обсъждани варианти. “Набелязахме посоката, за да се направи протокол, както беше в останалите страни”, каза още Кунчев. Според него едно отиване в мола е по-рисково за зараза от гласуването. Кунчев изрази мнение, че рискът е еднакъв, независимо дали се гласува с машина или с бюлетина.

През тази седмица президентът Румен Радев провежда серия от консултации с представители на здравните власти, ангажираните с изборите институции и партии, преди да реши окончателно за кога да насрочи парламентарните избори.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
airplane 030418 19766
Полети до Дания само ако всички на борда имат отрицателни тестове

Германия обяви цяла България за рисков регион
Германската провинция Хесен въвежда тест за коронавирус за влизащите от България

Затвори