Красимир Премянов: Петко Киряков все още няма звание капитан от нашата страна/ВИДЕО/

0
Divel

В началото на този месец председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов посети ивайловградското село Плевун.

Там поднесе цветя на паметника на Капитан Петко войвода до църквата, където още стоят следите от куршуми на турските заптиета, които са го преследвали.

Старско

Премянов коментира въпроса, повдигнат от тракийско дружество „Доган Хисар“ Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин на Хасково посмъртно.

“Чудесна инициатива. Тя не е нова за нашата практика. Навремето с ръководствата на тракийските дружества в България се направи подобен жест от кмета на Варна и Капитан Петко войвода стана почетен гражданин на морската столица. Той е символ на много съвкупни ценности и всеки жест на днешното поколение към Капитана, говори само по себе си, че не са забравили неговото дело“, коментира Премянов.

Той съобщи, че преди година са направили предложение за неговата 175-годишнина да бъде удостоен с най-големия български орден “Стара планина”, първа степен с мечове.

„Забавя се реакцията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, но на нас не ни остава друго, освен да бъдем настоятелни. И не ни интересува кое правителството е на власт“, заяви още Премянов.

Друго, за което настояват тракийци, е Петко Киряков да получи българско звание капитан, което той няма. „Има от гръцка и руската армия. Обясниха ни, че законът не позволявал и беше отклонено и самото предложение във военното ведомство. Въпреки това не сме се отказали и ще продължим да настояваме, защото Капитан Петко заслужава това и поколенията трябва да имат пример за подражение“, категоричен бе Премянов.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
27 юни е Световният ден на риболова
27 юни е Световният ден на риболова

Биоземеделието има почва в община Ивайловград
Биоземеделието има почва в община Ивайловград

Затвори