Коментар, писан със закопчани в белезници ръце зад гърба

0

Коментар, писан със закопчани в белезници ръце зад гърба.

Такава е аналогията за свободата на словото и печата у нас с препратка към оригиналното заглавие на чеха Юлиус Фучик – “Репортаж, писан с примка на шията”. Обесен е от Гестапо през 1943 г. Искали да му отсекат главата, но бомбардировка на съюзниците отнесла крилото с гилотината и нея самата.

Междувременно държавата ни е твърдо решена да запуши устата, ушите и очите на непослушните медии от всякакви критични материали. С почти пълно единодушие Вътрешната комисия в Народното събрание прие поправките на министерския съвет в Закона за личните данни. Така държавен орган ще преценява коректни ли са журналистическите материали, и в частните медии. За нарушение ще се налагат солени глоби до 20 млн. евро или 4 процента от оборота на фирмата.

Ако има некоректна публикация някъде си, няма ли съд за тази работа? Излиза, че държавата започва да упражнява цензура. Така всяко уважаващо себе си журналистическо разследване може да бъде навряно в кучи, сещате се какво. Тоест, даже и истината ще бъде глобявана, а издателите ще са под още по-голям контрол.

Това се случва в държавата и все по-често пишещи ще се отказват от професията.
И щом това се отнася за големите медии у нас, какво да кажем за малките в Хасково и други градове?
“Героят е човек, който в решителен момент прави това, което трябва да се прави в интерес на човечеството”, пак опираме до Фучик и завършваме с друга негова мисъл, че и най-строгата изолация не може да изолира никого, ако човек не се изолира сам.

 

Автор: Развигор Разколников

 

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл – [email protected], очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Летище Варна
Рекорден брой пътници на черноморските летища през 2018

Българин свири на цигулка по време на полет /видео/
Българин свири на цигулка по време на полет /видео/

Затвори