Коледа 2023 – празник след приемането на Бюджет 2024 и преди ротацията

0

Тази година Коледа в България се падна след приемането на Бюджет 2024 от парламента и преди ротацията в правителството. Като коледни бонуси, след одобряването на въпросния бюджет, към малки големи и още по-големи общини потекоха пари за саниране на блокове и други големи, по-големи и най-големи проекти.

Докато редови хасковлия гледаше дебатите в парламента, съпругата му не спираше да му мърмори. “Жена ми е готова за политик. Продължава да ми приказва един куп глупости, остави ме без пари, скъса ми нервите и накрая изкара мен виновен за всичко”, въздъхна наум той, усмихна й се кисело и отпи глътка ракия.

В Димитровград пък предколедно поискаха с декларация отново Паметника на Съветската армия. Дядо Коледа обаче или не дочул, или не е довидял, та засега една част от монумента бе изядена на коледно парти от десните, което вбеси левите. Демонтираните фигури пък, вместо в Бригадирския град, бяха пратени в село Долни Лозен край столицата.

Така е по Коледа, мили малки, големи и още по-големи момичета и момчета. Не всички желания се сбъдват на 100%, но важното е да продължаваме да мечтаем – като “Левски” (София) за футболна титла. А е и важно да се знае, кога човек разбира, че е пораснал. Това се случва след Коледа. Тогава възрастните, мили деца, винаги са на минус с парите и на плюс с килограмите.

Бъдни вечер е, все пак. Поверието гласи, че точно в полунощ на 24 срещу 25 декември небето се отваря и тогава всеки може да си пожелае нещо, което задължително се сбъдва. Примерно – политиците ни да не лъжат и да не крадат, а комшията да не пожелава жената на ближния. Доказано от фолклора ни е, че подобен на бай Ганьо екземпляр в полунощ на Коледа имал намерение да си поиска шиник със злато. В сублимния момент обаче се объркал и изрекъл: “Дай ми боже, шиник глава!”. Веднага след това главата му наедряла колкото крина и дрънчала на кухо, дори и след края на неговите дни.

Светли празници, скъпи съотечественици, съграждани и съселяни!

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Близо 12 млн. лева отпускат за саниране на 11 блока в Хасково
Близо 12 млн. лева отпускат за саниране на 11 блока в Хасково

Ледената пързалка отваря на Коледа
Ледената пързалка отваря на Коледа

Затвори