Кметът предлага поредица от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса

0
Divel

Кметът на община Хасково Станислав Дечев съобщи днес поредица от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса за периода на извънредното положение.
“Разработваме пакет от икономически мерки, които ще предложим на Общински съвет Хасково за ограничаване на отрицателното икономическо въздействие на наложените противоепидемични мерки върху местната стопанска дейност и подкрепа на бизнеса в Хасково. Продължаваме да търсим още възможности в бюджета, с които да продължим да ги разширяваме, за да помогнем на малкия и средния бизнес в общината и да споделим тежестта от кризата”, казва Станислав Дечев.

Мерките, които ще бъдат предложени на ОбС-Хасково са:

Старско
  • Освобождаване от такса “тротоарно право“ фирмите, които не са работили за времето на извънредното положение. Те трябва да подадат заявление- декларация за съответния период.
  • Освобождаване от наем на обектите, наематели на общинска собственост, чиято дейност е с абсолютна забрана от извънредното положение;
  • Удължаване на срока на плащането на данъка върху недвижимите имоти и такса смет с отстъпка от 5% до 30 юни 2020 г.
  • Удължаване на срока за плащане на данък върху превозните средства с отстъпка от 5% до 30 юни 2020 г.

От понеделник, 6 април, община Хасково поема доставката на храна по домовете на членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите- дружество „Военноинвалид“, Съюза на ветераните от войните в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Ще бъдат обслужвани 26 човека по споразумение с Министерството на отбраната. Успоредно с това продължава доставката на топла храна на 150 човека от Домашния социален патронаж. Услугата Патронажна грижа също продължава своята дейност. В нея работят мобилни екипи от психолози, рехабилитатори, медицински сестри, социални работници и домашни помощници, които обслужват 154 потребители. Част от тези специалисти покриват работата и на горещите телефони в община Хасково.

На тези линии за помощ на самотноживеещи, трудноподвижни и болни хора са постъпили общо 56 сигнала от отварянето на линиите до вчера. От всички сигнали, 46 са за покупка на хранителни стоки и лекарства. Гражданите са обслужени от служителите на община Хасково. Останалите обаждания са били за консултация и информация относно пандемията от коронавирус. Горещите телефони в община Хасково: 0884 619 636 и 0884 156 635  продължават да приемат обаждания. 

Останете си вкъщи! Пазете се!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Първи излекуван от коронавируса в Хасково
Първи излекуван от коронавируса в Хасково

Пожар
“Инфинити” горя в Хасково

Затвори