Кметът на Димитровград участва в срещата на В40

0

Кметът на община Димитровград Иво Димов участва в Срещата на върха на кметовете на Мрежата на балканските градове В40, която се провежда от 29 до 31 януари в албанската столица Тирана. Поканата е отправена от кмета на града-домакин Ерион Велиай. Годишният форум на В40 се провежда за трети път от създаването на организацията и ознаменува албанското й председателство през 2024 г.

Във фокуса на обсъжданията са европейската и глобалната перспективи за региона. Кметовете дискутират бъдещето на Югоизточна Европа през опита и знанието, натрупани в процеса на управление на градовете и партньорските мрежи. Развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при кризи е друг важен акцент в програмата.

В престижния форум, като говорители, вземат участие: президентът на Албания Баджрам Бегай, министрите на европейските въпроси и външните работи, на регионалната власт и на туризма и околната среда на Албания, бивши и настоящи кметове и заместник-кметове на градове от Балканите и Европа, генералният секретар на организацията „Евроситис“ Андре Собчак, Джеймс Андерсън – ръководител на иновационната програма на фондация „Блумбърг“ и други знакови личности.

Очаква се по време на Годишната среща на В40 да бъде представена платформа за общите предизвикателства, пред които са изправени градовете на Балканите в момента. Те включват заплахи за околната среда, бърза урбанизация, адаптиране към технологичния напредък, местни икономически предизвикателства и влиянието на бежанската криза. Целта е градовете от региона да намират потенциални съвместни решения за справяне със сходни проблеми.

От българска страна във форума участват още председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на Велико Търново; заместник-председателите на УС Донка Михайлова – кмет на Троян, кметът на Столична община Васил Терзиев; членовете на УС на НСОРБ Георги Димитров – кмет на Карнобат, и Емил Кабаиванов – кмет на Карлово; кметът на Сливен Стефан Радев и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Създадената през 2021 г. организация обединява градове от 11 държави. Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация, като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близо до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Председателството на В40 е ротационно, за срок от една година.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гришо зарадва майка си по случай рождения й ден (ВИДЕО)
Гришо зарадва майка си по случай рождения й ден (ВИДЕО)

„Практикер Ритейл" готови да построят кръговото
Очаква се окончателно решение от АПИ за кръговото до „Холидей парк“(ВИДЕО)

Затвори