Кметът на Димитровград ще чете приказки на деца

0

За поредна година димитровградският кмет Иво Димов ще подкрепи инициативите, свързани с популяризиране на четенето сред децата и подрастващите. В детската читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ той и тази година лично ще чете приказка на възпитаници от детска градина „Райна Княгиня“ в 11 ч. днес.

Маратонът на четенето в библиотеките на цялата страна се провежда за 19-та година и продължава до 23 април. Националната инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация и цели насърчаване на четенето сред деца и възрастни. Ежегодно кампанията се провежда през месец април, като библиотеките организират различни тематични инициативи: четене на книги и любими приказки пред деца от детски градини, срещи с писатели, премиери на книги, творчески работилници, драматизации, конкурси, състезания, литературни изложби и викторини, образователни игри, карнавали на приказни герои, читални на открито, и др. Традиция е в рамките на кампанията да се включват и видни личности: представители на местната власт, писатели, дейци на културата, творци, общественици и др., като по този начин те популяризират и насърчават интереса към четенето и книгите.

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград се включва активно и ежегодно в инициативата „Маратон на четенето“ от самото ѝ начало. За всяко издание екипът организира и провежда различни интересни, забавни и образователни прояви, свързани с четенето и книгите по специална програма, насочена най-вече към децата и подрастващите.

Тази година от 1 април димитровградската библиотека стартира и инициативата „Творческа ваканция“, в която желаещите могат да сътворят лични книжки с картинки и да изработят читателски дневници. Заниманията се провеждат в делничните дни до 10 април, между 10 до 11 часа, в Детски отдел и са подходящи за ученици на възраст от 10 до 14 години.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Алеята на новия живот в Димитровград с още 80 дръвчета
Записват за Алеята на новия живот в Димитровград

Спортист на годината в България все повече наподобява "Златният Орфей"
Гришо е №6 в света за годината

Затвори