КЕВР разреши на българската “Еврохолд” да придобие активите на ЧЕЗ

0
Divel

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на българската “Еврохолд” да придобие активите на ЧЕЗ Разпределение в България, съобщиха от институцията.

Разрешение за дългоочакваната сделка през октомври 2020 г. даде и Комисията за защита на конкуренцията. С днешното решение пада и последната пречка пред изтеглянето на ЧЕЗ от България – нещо, към което компанията се цели от години. Разрешението на КЕВР бе нужно след промени в закона, приети след опита на ЧЕЗ да продаде бизнеса си на Гинка Върбанова, който бе посрещнат с критики от политическите среди. Първоначално Комисията за защита на конкуренцията забрани и на “Еврохолд” да придобие бизнеса на ЧЕЗ, но решението бе отменено от Административен съд – София област през юли на миналата година.

Старско

Стойността на сделката бе обявена на €335 млн. “Еврохолд” ще придобие контрол над бизнеса на ЧЕЗ Груп в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), посочиха от дружеството. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги – ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса – Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Следващите стъпки по реализирането на сделката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки. “Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката. Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал. След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания,” коментира Васил Стефанов, ръководител “Придобивания и сливания” в “Еврохолд България”.

В началото на годината ЧЕЗ получи одобрение и от Европейската комисия да продаде бизнеса си в съседна Румъния. Купувач е австралийската Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), а сделката се оценява на около €1 млрд. Продажбата се нуждае от одобрението и на румънския Национален съвет по отбрана преди да бъде завършена.

 

Източник: Blitz.bg

Оставете Коментар

Предишна публикация:
44 000 касови бележки от областта участват за награата на НАП
До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

Почит с цветя за Освобождението на Хасково
Почит с цветя за Освобождението на Хасково

Затвори